Hétvégén kezdődik a 17. Bukaresti magyar filmhét

A szervező Liszt Intézet bukaresti központjának közleménye szerint a filmművészet kedvelői évről évre érdeklődéssel várják a kulturális külképviselet márkanevévé vált novemberi filmhetet, amikor új magyar filmek kerülnek a Román Parasztmúzeum mozijának nagyvásznára, hiszen ez a magyar film ünnepe a román fővárosban.

Forrás: MTI2023. 11. 09. 17:30
DOBÓ Kata
Budapest, 2021. december 14. Dobó Kata, a film rendezõje az El a kezekkel a Papámtól! címû film budapesti jótékonysági vetítésén a Cinema City Aréna moziban 2021. december 14-én. A vetítésen mintegy 120 különleges élethelyzetben lévõ, többek között egyszülõs családban, gyermekotthonban élõ, nagycsaládos, valamint 1-es típusú cukorbetegséggel élõ gyermek és családjaik vehettek részt. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál hivatalos megnyitója előtti napon, vasárnap a filmkészítés hangmesteri munkáját bemutató kiállítás nyílik a Liszt Intézet bukaresti központjában, amelyre Zányi Tamás érdemes művészt, Balázs Béla-díjas hangmestert is meghívták. A 17. Bukaresti magyar filmhét hétfői megnyitóján Szilágyi Fanni Veszélyes lehet a fagyi című filmjét vetítik a rendező és a főszerepet játszó Stork Natasa jelenlétében, aki ezért az alakításáért megkapta a New York-i Filmhét legjobb női főszereplőjének járó elismerést.

Stork Natasa
Stork Natasa színművésznő a budapesti New York Palace Szállodában 2020. augusztus 10-én. Szilágyi Fanni rendező Veszélyes lehet a fagyi című, 2021-ben bemutatott mozifilmjében a főszereplő ikerpár mindkét tagját Stork Natasa alakítja (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának segítségével elkészült filmek közül – a nyitófilm mellett – romániai premieren vetítik a nemrégiben Varsóban három díjjal jutalmazott Elfogy a levegő című filmet, az erdélyi születésű Moldovai Katalin rendezését, aki elkíséri filmjét Bukarestbe, valamint a Látom, amit látsz című filmet Szabó Mátyás rendezésében.
A magyar filmhéten látható lesz Madarász Isti Átjáróház című filmje, Dobó Kata és Gulyás Buda El a kezekkel a papámtól! című rendezése, levetítik Császi Ádám második nagyjátékfilmjét, a Háromezer számozott darab című alkotást és Buvári Tamás A másik érintése című road movie-ját, melynek bukaresti bemutatóján a rendező is jelen lesz.

A román főváros közönsége a rendező jelenlétében láthatja Tősér Ádám Blokád című filmjét, amely a legjobb játékfilmnek járó díjat kapta a Magyar Mozgóképfesztiválon, és idén is folytatódik a magyar filmtörténet felejthetetlen alkotásait felelevenítő Magyar klasszikusok sorozat Gazdag Gyula A sípoló macskakő című filmjének vetítésével, amelyet a Magyar Filmarchívum digitalizációs programja keretében újítottak fel.

A 17. Bukaresti Magyar Filmhét programját sport témájú dokumentumfilmek, animációs- és mesefilmek, valamint a kolozsvári Filmtett Egyesület idei nyári táborában készült kisjátékfilmek egészítik ki.
A filmhét november 19-én Tiszeker Dániel és Lévai Balázs Nyugati nyaralás című vígjátékával zárul, a vetítés után Lévai Balázs és a film producere fog a közönség kérdéseire válaszolni.
A filmeket román felirattal vetítik.

Borítókép: Dobó Kata, a film rendezője az El a kezekkel a papámtól! című film budapesti jótékonysági vetítésén a Cinema City Aréna moziban 2021. december 14-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.