Januártól Kesselyák Gergely lesz a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere

A Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Bogányi Tibor jövő januárban leköszön a posztjáról, amelyen Kesselyák Gergely követi őt – hangzott el a zenekar budapesti évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2023. 11. 22. 13:00
Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely Fotó: Észak-Magyarország/Kozma István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója felidézte, hogy a pécsi szimfonikus zenekar húsz évvel ezelőtt nevet és talán identitást is váltott, mert az együttes úgy érezte, hogy bőven rendelkezik olyan kompetenciákkal, amelyek lehetővé tehetik azt, hogy újrafogalmazza önmagát. Hozzátette, hogy elsősorban a nyugat-európai zenekari organikus fejlődést alapul véve, annak elemeire építve fogalmazta meg az együttes saját művészeti kiteljesedését, működését, és pozicionálta magát a magyar és a nagy régiós zenei életben.

Bogányi Tibort januártól váltja Kesselyák Gergely
Bogányi Tibort januártól váltja Kesselyák Gergely. Forrás: PFZ.hu

Az igazgató kiemelte, hogy a Pannon Filharmonikusok zenekar mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy felismerje azokat az utakat és megtalálja azokat a személyeket, szakmai vezetőket, akik az együttes további építkezését segíteni tudják.

A jelenlegi vezető karmester, Bogányi Tibor az elmúlt 12 év alatt a társulatot európai értékekkel bíró, egymást megbecsülő közösséggé és saját zenei arculatú zenekarrá formálta, sikerrel – hangsúlyozta Horváth Zsolt, hozzátéve, hogy Bogányi Tibor január 1-től  első állandó vendégkarmesterként folytatja velük a közösen megkezdett zenekarépítő munkát.

Bogányi Tibor felidézte, hogy 2010 szeptembere óta csaknem háromszáz hangversenyt dirigált a zenekar élén, összesen csaknem ezer művet tanított be az együttesnek. A zenekar hangzását a nagyromantikus zenekari repertoár feldolgozása mentén alakította, az évadok során műsorra tűzte többek között Bruckner összes szimfóniáját.

Kesselyák Gergely elmondta, hogy új zenei és műfaji terület felé kacsingat. Mint megjegyezte, már 10-15 éve megfogalmazódott benne, hogy népszerű populáris kortárs operára lenne szükség. Ezért operaíró versenyeket rendeztek, és ezzel párhuzamosan olyan XX. századi, elsősorban operaművek után kutatott, amelyektől nem ijed meg a közönség. Miután elkezdték játszani ezeket a műveket, bebizonyosodott, hogy a XX. században is sok mű született, amely közönségbarát – tette hozzá.

A leendő vezető karmester kitért arra is, hogy zenei kutatásai alapján arra a felismerésre jutott: a XX. században a sokak megszólítására képes zene nagy része Kelet- és Közép-Európában született.

Az eseményre kiadott közlemény szerint Kesselyák Gergely a Pannon Filharmonikusok felkérésére a zenekari hangzás továbbfejlesztésére vállalkozik, elsősorban a késő romantikus és a kortárs, mindenekelőtt a kelet-közép-európai zeneszerzők által alkotott operák és szimfonikus zenei művek feldolgozásával.

A Pannon Filharmonikusok 2024 januárjában kezdődő együttműködésének egyik motorja a Kodály Központ akusztikai és színpadi lehetőségeinek további kihasználása. A Kodály Központ nagyméretű zenekari árka és színpada ugyanis lehetővé teszi a kelet-közép-európai zeneirodalom nagy létszámú zenekart igénylő repertoárjának bemutatását.

 

Borítókép: Kesselyák Gergely (Fotó: Észak-Magyarország/Kozma István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.