Kedvezményes diákvetítések országszerte az artmozikban

Klassz hely a mozi! – A Filmintézet az Art-Mozi Egyesülettel együttműködésében elindította a Klassz napok országos programot, amely több mint száz új és klasszikus magyar filmet tesz elérhetővé az iskolák, oktatási intézmények számára csoportos mozivetítések szervezéséhez, 500 forintos kedvezményes jegyáron. Első körben tizenhét város tizenkilenc mozija csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek fő célja, hogy a közös mozizásra és a magyar filmek megismerésére csábítsa a fiatalokat.

Forrás: NFI2023. 11. 21. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Lehetőséget kell biztosítanunk a mai tizenévesek számára is, hogy felfedezzék és megszeressék a közös mozizást és a magyar filmeket. A Klassz oktatási és ifjúsági programot, amely klasszikus magyar filmekre épül, 

a Filmintézet még 2020 márciusában indította el, és azóta évente több mint tízezer tantermi vetítést biztosítunk a diákoknak.

Az Art-Mozi Egyesülettel szervezett új, közös programunk, a Klassz napok ezt a kezdeményezést bővíti tartalmában új magyar filmekkel, lefedettségében pedig országossá” – összegezte Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Filmintézet elnöke.

A 2023 őszétől Klassz napok – Diákvetítések az artmozikban néven működő program célja, hogy minél több általános és középiskolás jusson el moziba, és legyen része a közösségi filmnézés élményében. Az Art-Mozi Egyesület ennek érdekében bevonja a hazai artmozikat, mint a vetítések helyszíneit, és szervezőként folyamatos kapcsolatot tart az iskolák, a filmszínházak és a filmeket biztosító forgalmazók között.

A programhoz bármely hazai oktatási intézmény pedagógusa csatlakozhat, aki szívesen elvinné osztályát, diákcsoportját egy közeli artmoziban tartandó zárt körű vetítésre. A diákcsoportok a kiválasztott filmeket a Klassz napok programban részt vevő artmozikban, országszerte több mint húsz helyszínen tudják megtekinteni, az NFI támogatásának köszönhetően kivételesen kedvezményes, 500 forintos jegyáron.

A klasszikus magyar filmkincsre épülő és a közelmúlt hazai filmtermésével kiegészített, 

több mint 130 filmből álló válogatás a legkorábbi némafilmektől az aktuális kihívásokra reflektáló, 2023-as alkotásokig több mint egy évszázad magyar filmtörténetét öleli fel. 

A széles körű választékban megtalálható mozifilmek, rövidfilmek, animációs és dokumentumfilmek számos tantárgy oktatásában segítséget nyújthatnak, a magyar irodalomtól a történelmen, a digitális és vizuális kultúrán, a dráma, színház- és természettudományi tantárgyakon át az osztályfőnöki órákon feldolgozandó morális problémákig. A filmek egy részéhez az NFI Filmarchívum jóvoltából komplex oktatási segédanyag is rendelkezésre áll, amely különböző megközelítésű kreatív feladatokat kínál a filmek élményszerű feldolgozásához.

A program különösen fontos a mai tizenévesek számára, hiszen az ő kifejezésmódjuk és tudásuk az előző nemzedékekhez képest már jóval nagyobb arányban a vizuális ábrázolásokon alapul. A választható filmek, a vetítési helyszínek, a mozik listája és a jelentkezés menete az Art-Mozi Egyesület honlapján elérhető.

Borítókép: Egy évszázad magyar filmtörténetét öleli fel a program (Forrás: NFI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.