Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Már több mint százhúszezren látták a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítását

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.23. 11:00
Már több mint százhúszezren látták a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítását

Két hónap alatt már több mint százhúszezren látták a Szépművészeti Múzeumban szeptember végén nyílt, Renoir – A festő és modelljei című kiállítást. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tárlat már hétfőnként is látogatható, hétvégenként pedig egy órával korábban, 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg kapuit a múzeum a látogatók előtt. A január elejéig látható nagyszabású tárlaton a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség.

A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

A Renoir-kiállításon a francia mester csaknem 70 művét láthatja közönség
A Renoir-kiállításon a francia mester csaknem hetven művét láthatja közönség. Fotó: Havran Zoltán

A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A francia festőnek szentelt első magyarországi kiállítás – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

A népszerű tárlaton most első alkalommal állították ki Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát, amelyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeum tulajdonába.

Borítókép: Látogatók a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállításán (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.