Megnyitják Firenze titkos kamráját a nagyközönség előtt

Húsz euróért tizenöt percig csodálhatjuk azokat a szénrajzokat, melyeket vagy Michelangelo firkált a falra, vagy nem. Mindenesetre Firenzében november 15-én megnyitják a nagyközönség előtt azt a kamrát, ahol Michelangelo Buonarotti húzta meg magát, amikor a VII. Kelemen pápa által elrendelt halálos ítélet miatt bujkálni kényszerült.

2023. 11. 03. 17:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A firenzei Szent Lőrinc-bazilikában található különleges kamra tervezett megnyitását a Medici-kápolnák Múzeuma jelentette be a minap. 
A kicsiny – tíz méter hosszú, három méter széles és a boltozat tetejénél 2-2,5 méter magas – helyiséget 1955-ig széntárolásra használták, majd lezárták. Egy bútorokkal eltakart csapóajtó mögött rejtőzött feledésbe merülve, míg 1975-ben helyreállítási munkák során újból fel nem fedezték. A restaurálás során két réteg gipsz mögül fantasztikus rajzok bukkantak elő: emberi alakok, vázlatok, tanulmányrajzok.

Vázlatokat rejtett a vakolat (Fotó: AFP/Claudio Giovannini)


Paolo Dal Poggetto, a Medici-kápolnák Múzeuma akkori igazgatója a falakon talált rajzok közül többet Michelangelónak tulajdonított, mások viszont ezt vitatták – mondta el sajtóbejáráson Paola D’Agostino, a Medici-kápolnákat is gondozó Bargello Nemzeti Múzeum igazgatója. Dal Poggetto szerint a művész akkor menekült ide, amikor kiesett a második Medici-pápa, VII. Kelemen kegyeiből, miután a Medicieket megdöntő kérészéletű köztársaságot támogatta. A pápa, aki a Medici család tagja volt végül megkegyelmezett a művésznek, aki visszatérhetett Rómába és befejezhette a Sixtus-kápolna munkálatait.

Legfeljebb negyed óráig csodálhatjuk a képeket (Fotó: AFP/Claudio Giovannini)


A helyiséghez keskeny és kanyargós lépcsőn lehet eljutni, de az érdeklődők csak négyfős csoportokban látogathatják idegenvezető kíséretében és legfeljebb 15 percig nézegethetik a rajzokat. A kiállításra szóló jegy a múzeumi belépőn (10 euró) túl 20 euróba kerül. A kiállítást hetente legfeljebb százan nézhetik meg. A látogatók számát és a látogatás időtartamát azért korlátozzák, mert a LED-világítást újra és újra hosszabb időre le kell kapcsolni a falon látható művek védelme érdekében – közölte a múzeum.

Borítókép: Van esély arra, hogy Michelangelo rajzait láthatjuk (Fotó: AFP/Claudio Giovannini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.