Rég elveszettnek hitt kincseket fedeztek fel egy 2600 éves sírban

Olasz régészek egy 2600 éves sírt nyitottak fel, melyben egy gazdag család kincseire bukkantak– írja az Index az CBS Newsra hivatkozva.

Forrás: Index/ CBS News2023. 11. 04. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Olaszországban, Montalto di Castro településen nemrég gyűltek össze a közösség vezetői és régészei, hogy egy 2600 éves sírhelyet nyissanak fel. „Ma tanúi voltunk egy ősi etruszk sír felnyitásának, amelyet a Vulciban található Osteria nekropoliszban alakítottak ki” – írta Montalto di Castro település a Facebookon.

A történészek szerint az etruszkok már Kr. e. 900-tól kezdve építették civilizációjukat a mai Olaszország területének egy részén, és városállamok hálózataként működtek. Az etruszkok uralták Itáliát, amíg a római–etruszk háborúk következtében a Kr. e. 4. század körül el nem buktak az akkoriban terjeszkedő Római Birodalom által.

  A szakemberek egy feltűnően épp sírt találtak (Forrás: Facebook/Comune di Montalto di Castro)

Vulci, amely egy régészeti lelőhely az északi Lazio régióban, nem messze Montalto di Castrótól, egykor gazdag etruszk város volt. Az évek alatt romjai kedvelt turistalátványossággá váltak. Az idén itt felfedezett sírkamrát az október végi hivatalos megnyitásakor feltűnően épnek találták. A megnyitásra és feltárásra azt követően került sor, hogy tavaly áprilisban egy hasonló sírhelyet nyitottak meg a környéken.

A régészek rég elveszettnek hitt kincseket fedeztek fel az ókori sírban, többek között kerámiák és amforák gyűjteményét. A korsókban Görögországból származó bor is volt, valószínűleg Kiosz szigetéről. A sírban edényeket, csészéket, vastárgyakat, valamint különféle kerámiákat és dekoratív kiegészítőket is találtak, amelyek tökéletes állapotban voltak. A személyes tárgyak halmaza arra utal, hogy a család, amelynek a sírkamrát építették, valószínűleg igen gazdag volt a maga idejében.

Borítókép: Kerámiák és amforák gyűjteménye a sírban  (Forrás: Facebook/Comune di Montalto di Castro)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.