Nagyváradi szecesszió

Romániában létezik egy törvény, amelynek értelmében ha felújítják a lakóingatlan homlokzatát, nem kell ingatlanadót fizetni utána. Az intézkedésnek köszönhetően Nagyvárad centruma, benne a szecessziós épületegyüttesekkel, látványosan megújult. Ezt mutatja be a Kultúra.hu képriportja.

Forrás: kultura.hu2023. 11. 12. 20:00
A Szent László téri Moskovits-palota
A Szent László téri Moskovits-palota Fotó: Alex Ionas Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1836-os tűzvészt követően Nagyváradot a kor legmodernebb építészeti törekvése, a szecesszió jegyében építették újjá. A városkép sajátossága, hogy épületei a stílus szinte mindegyik fajtáját képviselik a berlinitől kezdve a bécsin át a magyarosig.

A nagyváradi szecesszió egyik ékköve, a Fekete Sas-palota.
A nagyváradi szecesszió egyik ékköve, a Fekete Sas-palota. Fotó: Veronika Maria/Shutterstock

A képriport Nagyvárad és egész Erdély legszebb szecessziós épületének bemutatásával kezdődik.

 A Fekete Sas palota 1907 és 1909 között épült Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. Szintén Komor és Jakab jegyzi együtt a Fő utcai Stern-palotát, amely egy eklektikus, körfolyosós bérház.

A képeken keresztül bemutatkozik többek között a Füchsl-palota, a Deutsch-féle üveg- és porcelánáruház, a Bihar Megyei Takarékpénztár, a Moskovits-házak és az Apolló-palota is.

A teljes képriport az alábbi oldalon olvasható.

 

Borítókép: A Szent László téri Moskovits-palota (fotó: Alex Ionas/Shutterstock)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.