Fókuszban a Zsolnay-magángyűjtemény

Szeptember 26-án megnyitja kapuit a Városligetben található ResoArt villa. A szecessziós épületben először látható együtt az ország egyik legnagyobb Zsolnay-gyűjteménye, amelynek alapja a Szabó András által fél évszázad alatt összegyűjtött, mintegy ezerdarabos kollekció. A villa ezzel bekapcsolódik a Liget Budapest projekt Liget+ programjába.

2023. 09. 25. 20:03
A Zsolnay magángyűjtemény először látható a ResoArt Villában
2023.09.25. Budapest A Zsolnay magángyűjtemény először látható a ResoArt Villában REso art villa, Zsolnay porceláán Szabóü András gyűjtő Baán László Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tíz évvel ezelőtt indult Liget-projekt célja egy Európában egyedülálló komplexitású kulturális negyed kialakítása, amely a park másfél évszázados hagyományaira építve, a liget törtélelmi intézményeinek megújításával és új létesítmények létrehozásával valósul meg, egy, a millennium óta nem látott fejlesztési programnak köszönhetően. Az új kulturális városnegyed sikerességét és vonzerejét már az is mutatja, hogy immár egy jelentős magángyűjtemény is bemutatkozik a nagyközönség előtt a megújuló Városliget közvetlen közelében – mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, aki szeptember 25-én nyitotta meg a Zsolnay-kiállítást. 

Szabó András gyűjtő, a ResoArt Alapítvány alapítója
Szabó András gyűjtő, a ResoArt Alapítvány alapítója (Fotó: Mohai Balázs)

A ResoArt villát 1899-ben tervezte saját családja számára Kőrössy Albert Kálmán építész. 

Az épületen a szecesszió három irányvonala is megfigyelhető: az uralkodó magyar vonal mellett az art nouveu és a Jugendstil egy-egy stíluselemét is felfedezhetjük.

Kőrössy korának kiemelkedő iparművészeivel dolgozott az épületen: az ólomüveg ablakokat Róth Miksa tervezte, a kovácsoltvas lépcsőkorlát Hochmann József munkája. A villa kertjében a növénykülönlegességek mellett egy szoborpark is helyet kapott.

A villa felújítását 1998-ban kezdték meg a homlokzat teljes rekonstrukciójával, és eredeti stílusban felújították a lépcsőházat és az emeleten található szobákat is. 

Az értékmentő törekvést 1999-ben Budapest Építészeti Nívódíj emlékplakettel, 2000-ben pedig Podmaniczky-díjjal jutalmazták.

Az épület jelenlegi formáját a 2015-ben folytatódó felújítás után nyerte el: ekkor gyártották újra korabeli fotók alapján a villa ólombetétes üvegablakait.

Szeptember 26-tól a ResoArt villa tárlatvezetései lehetőséget adnak a látogatóknak, hogy felfedezhessék a villa szépségét és Budapest legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményét.

Szabó András gyűjtő, a ResoArt Alapítvány alapítója a megnyitón hangsúlyozta: – A gyűjtemény természetesen magán viseli a gyűjtő saját ízlés és érdeklődés szerint történő válogatásának kézjegyét. Egyúttal messzemenőkig alkalmas arra, hogy szemléltesse a Zsolnay család tehetsége és szorgalma révén világhírűvé vált márkanév sikertörténetét is.

A vezetett bejárásokon az érdeklődők megtekinthetik a Zsolnay aranykorának tekinthető első ötven év alkotásait, melyek művészi és technikai szempontból is kiemelkedők: ekkor alakult ki az a fazon- és mintagazdagság, ami meghozta a világhírnevet a cégnek. 

A Zsolnay-gyár- és családtörténet példamutató a mai kor emberének is:

bizonyítja, hogy a szorgalommal párosuló tehetség, a minőség iránti elköteleződés és a családi összefogás hogyan tesz egy kis manufaktúrát világszínvonalú, az innovációban élen járó vállalkozássá.

Borítókép: A Zsolnay-magángyűjtemény néhány darabja (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.