Még zöldebb lesz a Városliget

Megújul a városligeti KRESZ-park, valamint a Dvořák-sétányt és a népszerű léghajó, a BallonFly környezetét is rekonstruálják – tájékoztatott Gyorgyevics Benedek. Az új Nemzeti Galéria építése 2024-25-ben kezdődhet el, amit három éven belül szeretnének befejezni.

2023. 03. 16. 13:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családbarát fejlesztésekkel folytatódik a Liget Budapest Projekt, amelynek részeként a park rekreációs funkciói mellett további jelentős zöldfelületek is megújulnak – jelentette be a Néprajzi Múzeumban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Gyorgyevics Benedek. 

A Városliget Zrt. vezérigazgatójának tájékoztatása szerint 

idén újítják fel a KRESZ-parkot és környékét, a Dvořák-sétány Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza közötti szakaszát, valamint a népszerű léghajót, a BallonFly-t övező területet is, ahol közel 1500 cserjét és mintegy félezer évelőt ültetnek el.

 A KRESZ-park fejlesztésének köszönhetően mintegy 25 ezer négyzetméter zöldfelület újul meg, ahol elültetnek 39 darab lombos fát, több mint 5600 cserjét, és több mint húszezer évelőt is. A parkrész funkcióját tekintve ugyanakkor továbbra is KRESZ oktatópark marad, kinézetében pedig ugyanúgy egy közlekedési szituációkat modellező városrészt fog megidézni, ahol

 új, korszerű és biztonságos játékelemek – kisvonat, helikopter, repülő, irányítótorony – várják majd a gyermekeket. 

– Ezen felül a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játék benzinkutat, elektromos töltőállomást és egy szerelőpontot is kialakítanak – részletezte a vezérigazgató.

 Gyorgyevics Benedek kitért a Liget Budapest Projektben átadott elemek népszerűségére is, amelyek látogatottsága az elmúlt két évben már túllépte az ötmillió főt. Mint mondta, a Városliget egyik legimpozánsabb épületének, a Millennium Házának és az előtte kialakított rózsakertnek háromszázezer, a Néprajzi Múzeumnak kétszázezer, a Magyar Zene Házának pedig kilencszázezer látogatója volt.

Kutyás élménypark. Fotó: Városliget Zrt.

 Óriási népszerűségnek örvend a 13 ezer négyzetméteres Nagyjátszótér is, amelyet a megnyitása óta már több mint kétmillióan látogattak meg. A kutyás élményparkok szintén jelentős számú látogatót, közel egymillió főt vonzottak, újranyitása óta pedig a Szépművészeti Múzeum is másfél millió érdeklődővel büszkélkedhet

 – sorolta a vezérigazgató.

Szó esett a tízéves Liget Budapest Projekt jövőjéről is, amely az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megépítésével lesz teljes. 

A Magyar Innováció Házának látványterve. Fotó: Városliget Zrt.

 

Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa szerint a kormány elkötelezett a Liget-projekt teljes körű megvalósítása mellett. 

Az új, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósítása azonban az ország gazdasági helyzetének függvénye, így előreláthatólag 2024–25-ben kezdődhet meg az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria építése, amelyet három éven belül be is fejeznének.

Az elmúlt évek politikai csatározásai kapcsán lapunk kérdésére Baán László kiemelte: világossá vált, hogy azokból a politikai motivált támadásokból, amelyek leginkább arról szóltak, hogy egyesek a zöld ügyek bajnokaiként láttassák magukat, semmi sem volt igaz. Ehhez azonban tíz év kemény vitáin kellett átvergődni, de hála Istennek ez nem érintette annak a minőségét, ami létrejött. –  Az ember belegondol, ha azoknak lett volna igaza, akik azt mondták a beruházásokat nem szabad véghez vinni, mert tönkreteszi a Városligetet, nem lenne Magyar Zene Háza, nem lenne Néprajzi Múzeum, mindaz a csoda, amiről számtalan nemzetközi díj igazolja vissza, hogy világszínvonalú – fogalmazott a miniszteri biztos, aki szerint 

azok, akik oly hangosan támadták a Liget-projektet, korábban egyetlen szóval sem léptek fel a park állapota – az ott parkoló másfél-kétezer autó, a szörnyű lepusztultság – ellen. Ez tehát gyakorlatilag egy politikai akció volt, amely a zöld elkötelezettségnek a bizonyítéka volt, hogy ők védik Ligetet valami szörnyű jövőtől.

 Ez az általuk szörnyűnek vélt vagy állított jövő azonban most itt van, és kiderült: nem hogy nem szörnyű, hanem pont fordítva, fantasztikus és mindenki által szeretett – mutatott rá.

Borítókép: Néprajzi Múzeum. (Fotó: Városliget Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.