Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Ünnepre hangolódás a Várkert Bazárban

Magyar Nemzet
2023.11.28. 15:00
Ünnepre hangolódás a Várkert Bazárban

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. Az ünnepi kulturális kínálatban koncertekkel, hangulatos iparművészeti vásárral és családi eseményekkel várják a közönséget. Az esti programok előtt a fellépőkkel közösen gyújtják meg az adventi koszorú egy-egy gyertyáját és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával teszik meghitté az adventi várakozást.

December 2-án a világ egyik legnagyobb hivatásos énekesekből álló együttese, a Honvéd Férfikar ad Advent hajnalán címmel ünnepi koncertet, amelyen nem mindennapi zeneművek és átiratok szólalnak meg a reneszánsztól napjainkig. Tíz éve alakult meg hazánk egyik legnépszerűbb együttese, az erdélyi Bagossy Brothers Company, amely december 3-án adventi dupla koncerttel várja a közönséget. December 9-én Tánc a hóban címmel különleges hangulatú koncerttel készül Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő. Idén egy ezerarcú külföldi zenekar is színesíti az adventi programkínálatot, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra december 10-én lép színpadra.

Ünnep
A Bagossy Brothers Company december 3-án ad ünnepi dupla koncertet a Várkert Bazárban (Fotó: Várkert Bazár)

A Várkert Irodalom Aposztróf sorozata karácsonyi különkiadással jelentkezik december 12-én. Az Angyal zenéje, gyertyafény című esten átélhetjük a várakozást, és készülhetünk történetekkel, családi receptekkel a közelgő karácsonyra. 

Juhász Anna irodalmár vendége ezúttal Borbás Marcsi műsorvezető-szerkesztő és Szederkényi Olga író lesz.

Az Irie Maffia Ez a család címmel ad ünnepi koncertet december 16-án, fúvósokkal és gospel kórussal kiegészülve. A tavalyi nagy sikerű fellépések után a Budapest Bár idén is fantasztikus dupla koncerttel várja a közönséget december 17-én olyan népszerű művészek közreműködésével, mint Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Mező Misi.

A Szent Efrém Férfikar története során idén első alkalommal készített karácsonyi albumot, a nagyszabású lemezbemutató koncertet december 23-án tartják. 

A Random Trip december 30-án lép fel egy ütős all-star csapattal, ezúttal a rock jegyében. Az óesztendőt pedig Magyarország egyik legnevesebb elektronikus zenei partisorozata, az idén húszéves Be Massive koncertje zárja december 31-én.

Változatos ünnepi programok várják a családokat

A megújuló Budavári Palotanegyedben is különleges adventi programokkal készülnek: november végén nyílik a karácsonyi, gasztronómiai témájú szabadtéri tárlat Borbás Marcsi gondozásában, Mesél az asztal címmel. December 9-én ás 12-én az újjászületett Csikós udvarban Borbás Marcsi rendhagyó tárlatvezetésen mutatja be a Kárpát-medencére jellemző ünnepi ételeket és a hozzájuk kötődő szokásokat, kóstolóval egybekötve.

Ünnep
Rendhagyó tárlatvezetésen ismerhetjük meg a Kárpát-medencére jellemző ünnepi ételeket és a hozzájuk kötődő szokásokat (Fotó: Várkert Bazár)

A Budai Várséták népszerű programjainak sorában a Sisi karácsonya sétán Erzsébet királyné ünnepeit ismerhetik meg az érdeklődők, míg A főváros ékszerdoboza sétán a Várkert Bazárt barangolhatják be a látogatók a lenyűgöző budapesti panorámában gyönyörködve.

Az adventi programokon idén is csatlakozhatunk az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez: a Szent István-teremben, a nemrég átadott YBL6 Művészeti Térben és a Várkert Bazárban kihelyezett perselyekbe lehet majd elhelyezni az adományokat mindazoknak, akik számára nem lehet teljes az ünnep. 

Idén először további lehetőség is nyílik az adományozásra a Jegy.hu felületén, ahol hamarosan adományozhat az, aki jegyet vásárol egy eseményre.

A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá a Várkert Bazár aulájában megrendezett adventi vásáron, ahol népszerű dizájnerek és díjnyertes tervezők művészi munkáiból, a kortárs iparművészet remekeiből lehet majd válogatni. Emellett különleges workshopokat is tartanak a Rearticon Iparművészeti Egyesület közreműködésével. 

A vásár december 2-án, 9-én, 16-án szombatonként 14 órától, december 3-án, 10-én és 17-én vasárnaponként 10 órától a Várkert Bazár esti programjai végéig látogatható az előterében. Az esti programokra érkezők vásárlási kedvezményt is kaphatnak.

Advent első három vasárnapján 10 órától ingyenes kézműves-foglalkozások várják a gyerekeket és a szüleiket, közösen készíthetik el a család adventi koszorúját, valamint apró ajándékokat és díszeket az ünnepekhez. Délelőtt 11 órától pedig a Grecsó Krisztián verseire épülő, Belefér egy pici szívbe című zenés-verses ingyenes előadás hozza el a színház varázsát, a koncert szívdobogását a gyerekekhez. Az interaktív produkció a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető kicsiket és családjukat.

December 5-én a Rejtélyes történelem sorozatban a Karácsonyi és újévi szokások a XIX. században című esten a program házigazdája, Katona Csaba történész beszélget Fónagy Zoltánnal, az ELTE BTK egyetemi docensével a karácsonyi ünnepkörhöz és az újévhez kapcsolódó szokásokról.

A programokról bővebben a Várkert Bazár adventi aloldalán olvashatnak.

Borítókép: A Bagossy Brothers Company (Forrás: Várkert Bazár)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.