Ösztöndíjas ifjú alkotók kiállításával nyílt meg az YBL6 kiállítótér + videó

A kortárs művészetre fogékony látogatókat vette célba új kiállító helyével a Várkert Bazár, ugyanis YBL6 név alatt egy művészeti fókuszú, időszaki tárlatokat is befogadó rendezvényhelyszín jött létre a Déli palota utcaszintjén, amely kávézóval és információs szolgáltatásokkal várja a látogatóit. Az épületben elsőként a Derkó '22 című kiállítás költözött, ami a 2022-es Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat elnyert fiatal művészek bemutatkozása.

Lakatos-Szabó Fruzsina
2023. 08. 18. 6:08
null
20230809 Budapest Derko '22 Derkovits-ösztöndíjasok beszámoló kiállítása a Várkert Bazár, YBL6 Művészeti Térben. Fotó: Teknős Miklós TEK Magyar Nemzet MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Ákos András, a Várkapitányság turisztikai és rendezvényosztályának igazgatóhelyettese lapunknak kiemelte, az YBL6 névválasztás egyfajta tisztelgés a XIX. század nagy építésze, Ybl Miklós előtt. – Ybl tevékenysége és emlékezete többszörösen kötődik a helyszínhez. Az 1880-as éveben elkészült épületegyüttes egyszerre egy építészeti és egy urbanisztikai bravúr volt. A várhegy eme keleti lejtőjét valamint a királyi kerteket akkoriban valahogy le kellett zárni, így az itt lévő bérházakat elbontották, és Ybl tervei szerint épült meg ez az impozáns épület. 

Mindemellet ez a helyszín szorosan kötődik a képzőművészethez, ugyan bazárnak építették, ám szinte a megnyitás első pillanatától kezdve műtermek működtek benne,

 méghozzá olyan híres magyar képzőművészek alkotóbázsaként, mint Stróbl Alajos vagy Fadrusz János, de itt volt a Magyar Történeti Képcsarnok illetve 1918-ig a Magyar Királyi Női Festőiskola is, ahol Lotz Károly is oktatott. Mondhatjuk, hogy ez egy pulzáló művészeti központ volt– foglalja össze az intézmény képviselője, aki hozzátette, az augusztus elején megnyitott térrel olyan új fókuszú kortárs művészeti kiállítóhelyet szerettek volna létrehozni, amely egyrészt a külföldi turistákat is meg tudja szólítani a modern művészet által, másrészt magas színvonalon tud a Budavári Palotanegyed programkínálatába bekapcsolódni. 

Kovács Ákos András szerint a Derkó-ösztöndíj különleges elismerés (Fotó: Teknős Miklós)

Az elsőként befogadott Derkó ’22-t a sokszínűség jellemzi, a festmények és a szobrok mellett nagyméretű grafikák és interaktív installációk is megtalálhatók benne. Az alkotók a Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíjban részesült ifjú művészek. 

Ez a támogatás közel hetven éve nyújt anyagi és szakmai segítséget a 35 év alatti, kiemelkedő tehetségeknek. 

Különleges elismerést jelent, hiszen ez az első állami kitüntetés, amelyet művész megkaphat. Derkovits tragikus sorsa ellenére a XX. század kiemelkedő alakja, életútja azonban ráerősít arra, hogy mennyire fontos a pályájuk elején álló alkotók támogatása. – A Petőfi Kulturális Ügynökség és a Várkapitányság együttműködésében megvalósuló tárlatban kihelyezett munkák reagálnak 

a legaktuálisabb társadalmi eseményekre, környezetvédelmi aspektusokra, egzisztenciális létkérdésekre és a női minőségek megjelenítésére is, akár a modern digitális technológiák felhasználásával

–  összegzi Kovács Ákos András az augusztus 20-ig ingyenes megtekinthető művekről.

A kiállításban a hagyományos és modern művészi technikák is helyet kapnak (Fotó: Teknős Miklós)

A különböző alkotói stílusok már törvényszerűen keverednek a kortárs képzőművészetben. Így a kiállítás megtervezésekor figyelembe kellett venni azt, hogy az alkotások hogyan passzolnak egymáshoz a térben. Fontos volt, hogy végül összhangba kerüljenek. Így jött létre az ember és a természet viszonyának bemutatása, de jelen vannak a klasszikus korszakok, a keresztény kultúra, és a játékosság is a tárlat közepén található óriási székekből álló installáció által, amely az alkotó szándéka szerint a társadalmunkban uralkodó alá- és fölérendeltség kényes egyensúlyát jelképezi. Az igazgató helyettes kiemelte: – Számomra azok az alkotások a legérdekesebbek, amelyek nem hagyományos technikával készültek, ilyen például Kiss Adrian Alexandru bőrből született plasztikája. 

Ha a látványt kiegészítjük a művész gondolataival, egészen mély tartalomra bukkanhatunk a produktum mögött.

Ezeknek a felfedezését, megértését szeretnénk segíteni olyan szatellitrendezvényekkel, mint például Sipos Tünde szeptemberi, kurátori tárlatvezetése – zárta mondandóját Kovács Ákos András.

A 21. századi látogatói igényeket kielégítő helyszínnel új fejezet kezdődött a Várkert Bazár kiállítási programjában. Egy művészeti fókuszú, időszaki kiállításokat bemutató kiállítási és rendezvényhelyszín jött létre, amely majd kávézóval és információs szolgáltatásokkal is várja a megújuló Budavári Palotanegyed látogatóit. 

A Derkó ’22 kiállítás megtekinthető 2023. szeptember 20-ig, hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között, augusztus 20-ig ingyenesen.

Borítókép: A tárlat (Fotó: Teknős Miklós)

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.