A népzene és a világzene fontos seregszemléje visszatér a Felvidékre

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg Révkomáromban a Fonográf Fesztivált, a november 22–25. között zajló esemény kiemelt támogatói között a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia fontos szerepet tölt be, olvasható a Bács-Kiskun Vármegyei Hírportálon, a cikkben a találkozó részleteiről Lakatos Róbert főszervező számolt be.

Forrás: baon.hu2023. 11. 23. 9:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három helyen, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban, a Tiszti pavilonban és a Rév - A Magyar Kultúra Házában rendezik meg a XII. Fonográf Fesztivált, árulta el Lakatos Róbert főszervező, majd hozzátette:

Idén az 50-es szám jegyében tervezzük a seregszemlét. Az első koncert a Muzsikás 50, az utolsó pedig Lakatos 50 elnevezést kapta. Az együttes a fennállásának évfordulóját ünnepli, én pedig a születésnapomat.

Lakatos Róbert a Bács-Kiskun Vármegyei Hírportálnak azt is elmondta, hogy az idei évben a szervezés során próbáltak a kezdetekhez visszatérni, így a népzenét vagy tradicionális zenét játszó, abból kiinduló együtteseket hívtak meg, és biztos abban, a közönség meleg szeretettel fogadja majd a Muzsikást, a Tükrös Zenekart és az Üsztürü Zenekart is.

A Fonográf Fesztivál plakátja (Forrás: Fonográf Fesztivál)

A cikkből az is kiderül, hogy a komáromi zsidóság a kereskedőváros történetében nagy szerepet játszott, ezt a tradíciót a Budapest Klezmer Band meghívásával elevenítették fel a fesztivál szervezői. Emellett a Győri Balettet az elmúlt évek sikeres szereplései nyomán látják ismét szívesen. A fesztivál és a győri társulat közötti kapcsolódás Lajkó Félixhez kötődik, aki már háromszor lépett fel a találkozón és most a színpadra kerülő Giselle baletthez is ő komponálta a zenét.

A születésnapomhoz kapcsolódó koncertemen szeretném bemutatni azokat a fantasztikus zenészeket és együtteseket, akikhez három évtizedes szoros baráti, szakmai kapcsolat fűz. A színpadon fog ünnepelni a Rév zenekar, az Eszencia zenekar, a Belliczay Kamarazenekar, Pál István Szalonna, Csík János és Agócs Gergely is. Esténként táncházzal kedveskedünk az egybegyűlteknek

– tette hozzá Lakatos Róbert, majd azt is elmondta, hogy minden évben egy kiállítás-megnyitóval gazdagítják a programsorozatot, ezúttal a Táncház Egyesületnek köszönhetően a Táncház 50 tárlatot mutatják be a Városi Művelődési Központban a közönségnek. A főszervező megjegyezte, mindez a táncházmozgalomnak is igen jó reklám, mivel a központ programjain évente 30-35 ezer ember fordul meg.

Az elmúlt években a rendezvény telt házas volt, ez köszönhető a tavaly bevezetett – kedvező feltételű belépést biztosító – fesztiváljegynek is, és idén is szépszámú vendégsereget várnak Felvidékről és Magyarországról.

Borítókép: Koncert a tavalyi Fonográf Fesztiválon (Forrás: Facebook / Fonográf Fesztivál)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.