Két ünnep között is várnak minket a múzeumok

Több kiállítás is várja az érdeklődőket a két ünnep között Pécsett, sőt újévkor is szívesen fogadja az arra látogatókat a Janus Pannonius Múzeum.

Forrás: Bama.hu2023. 12. 27. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állandó tárlatok mellett a JPM Csontváry Múzeumban egy több mint negyvennégyezer darabból álló középkori ezüstkincslelet, a JPM Zsolnay Múzeumban egy üvegművészeti gyűjtemény, míg a JPM Modern Magyar Képtárban Kismányoky Károly életmű-kiállítása és Bocz Gyula szobrai is megtekinthetők.

Janus Pannonius Múzeum
A pécsi Janus Pannonius Múzeum. Fotó: Janus Pannonius Múzeum

A Zsolnay Múzeumban decemberben nyílt a Formák és Transzparencia kiállítás, ami Dr. Sík Attila magángyűjteményének egy részét képezi, mely bemutatja a magyar üveggyártás közel 400 évét. 

A múzeum beszámolt: Szerepelnek a tárgyak között múzeumba illő ritkaságok, de tömeggyártott dísztárgyak is, amiket bárki meg tud venni régiségkereskedésben, vagy antik piacon. A kiállításon bemutatott üvegművek nagy része dísztárgy, kisebb része, főleg a több száz éves alkotások azonban használatban voltak. Ezért, 

bár a gyűjtők törekvése az, hogy hibátlan tárgyakat illesszenek a gyűjteményükbe, ez sokszor lehetetlen, és megelégszenek töredékekkel.

Az üveg abban is különleges, hogy restaurálásuk nehéz, vagy nem lehetséges a jól látható restaurálási nyomok láthatósága nélkül.

A pécsi kiállítások nyitvatartása IDE kattintva elérhető.

Borítókép: Formák és transzparenciák kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban (Fotó: Janus Pannonius Múzeum)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.