Ilyen lesz az új építészeti múzeum

A közelmúltban sikeresen lezárult a Magyar Építészeti Központ és Múzeum épületegyüttesére kiírt tervpályázat. A győztes a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. – BIVAK Studio Kft. közös pályázata lett. Az új Építészeti Központ és Múzeum olyan kulturális tér lesz, amely egyszerre szól a múltról, jelenről és jövőről – szögezte le az ünnepélyes eredményhirdetésen Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára.

2023. 12. 25. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Épiteszforum.hu felületén bemutatott tervek olyan elgondolást tükröznek, amely nemcsak a magyar építészeti hagyományokat idézi meg, de egyúttal azt a szellemi nyitottságot, innovatív erőt is megjeleníti, amely a magyar műépítészetet jellemzi. 
Az építészfórum összefoglalója szerint a Magyar Építészeti Központ és Múzeum új főépülete 

archetipikus formájával nagyvonalú kortárs épület, tetőfelületének kialakításával egyúttal mély főhajtás a történeti korok mesterei és egy olyan időszak előtt, amely tradíciót és modernitást egységben látva hozta létre a magyar építészet máig meghatározó, nemzetközi mércével is kiemelkedő alkotásait.

Jelzésértékű épület (Forrás: A BIVAK és a Tér és Forma Építész Iroda)

A magyar építészet egészének reprezentációját ellátó intézmény a Városligeti fasor és a Bajza utca által határolt tömbben, a Városligettől rövid sétatávolságra találta meg méltó helyét. Ugyanakkor a cikk rámutat arra az egyediségre, amely az épületet jellemzi, hiszen az új múzeumépület tömör tetőfelületével markánsan különbözik a környezetében található villák, bérházak, illetve templomépület jellegzetes architektúrájától, így hívja föl a figyelmet tartalmának egyediségére, „ettől válik kontextusában jelszerűvé.”


A tervek szerint a tetőfelülete egyedi, égetett, lüsztermázas cserép héjazatot kap, melynek felületén a napközbeni és esti fények egyedi tükröződéssel, szinte fényjátékszerű változatosságot hoznak létre a tervek szerint.  Az Épiteszforum.hu, így jellemzi a győztes pályaművet: „Az új főépület szimmetrikus, mint egy templom, titokzatos, mint egy csűr, ragyog, mint egy palota. Építészeti történetek és titkok őrzője a pajtaszerű tömeg…”

Sokféle funkcióval várja az érdeklődőket az új múzeum (Forrás: A BIVAK és a Tér és Forma Építész Iroda)


A tető alatt persze valóban különlegességek lesznek: konferenciaközpont, kiállító- és találkozó terek várják majd az érdeklődőket. A tervpályázat eredményhirdetésén a Turi Attila, az MMA-elnöke, egyben a pályázatot elbíráló bizottság vezetője hangsúlyozta: 

Az a centrum, ami most már elérhető közelségbe került, elképzeléseink szerint nem csupán kiállítóhely lesz, hanem rendezvénytér is, amely egyszerre szolgálja majd ki az érdeklődő nagyközönség igényeit és biztosít találkozóhelyet, szellemi központot a szakma számára. A rendszerváltás előtti évtizedeknek sok hiányossága van még itt velünk, s ez a kialakítandó centrum lehetőséget nyújt rá, hogy a magyar, illetve magyarországi építészet korszerűen és főleg élményszerűen bemutatva alaposabban, mélyebben váljon szerves részévé az általános műveltségnek annál, mint ahogy ezt napjainkban tapasztaljuk.

A teljes cikket itt olvashatják el.

 

Borítókép: A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ tervezett épületegyüttese (Forrás: A BIVAK és a Tér és Forma Építész Iroda I. díjas pályaműve a Magyar Építészeti Központ és Múzeum pályázatán)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.