Keletelt sorsok

Kelet felé forduló alkotók gondolatvilágával, Ázsiához való viszonyával foglalkozik a Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában című kiállítás, amely péntektől látható a Műcsarnokban.

2023. 12. 15. 17:30
Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában Műcsarnok
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XIX. század második felétől egyre erősebben jelent meg az európai kultúrában a keleti kultúra hatása. A megnyíló világ, az egyre szélesebb olvasóközönséget megszólító lap- és könyvpiac mind komolyabb érdeklődést keltett az ősi ázsiai műveltségek iránt, s ez a hatás nálunk, magyaroknál különösen erős volt, hiszen múltunkat, eredetünket véltük megtalálni a mesés Keleten. A Műcsarnokban megnyílt kiállítást köszöntve Turi Attila, az MMA elnöke úgy fogalmazott: 

a Keletre induló magyarok mítoszokat kerestek, de mondákat találtak. 

Történelmi összefüggésekre akkoriban csak elvétve akadtak a Kelet-járó magyarok, ám ihletet, inspirációt és emberi történeteket azonban annál többet hoztak. 
 

Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában Műcsarnok
Baldavári Eszter művészettörténész-muzeológus, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést (Fotó: Bach Máté)

Ez a találkozás áll a Műcsarnok és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közös tárlatának középpontjában. A Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában című kiállítás olyan építészek munkáit mutatja be, akik magyar alkotóként teremtettek újdonságot Kelet városaiban, vagy éppen onnan hoztak haza új ötleteket, szellemes megoldásokat eredeti architektúrát. 

Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában Műcsarnok
Műtárgyak és fotódokumentációk teszik teljessé a kiállítást (Fotó: Bach Máté)


 

A tárlatot megnyitó Saly Noémi várostörténész arra mutatott rá: a kiállításon találkozhatunk olyan építészekkel, akik nem jutottak el Keletre, de nagyon sokat merítettek Ázsia építészetéből, olyanokkal, akik elmentek és visszajöttek, olyanokkal, akik elmentek és ott alkottak nagyszerű épületeket, és természetesen olyanokkal is, akik onnan érkeztek hozzánk, hogy itt hozzanak létre fontos épületeket. 

Az első típus lehetne Lechner Ödön, aki nemzeti építészetünket megteremtette, a másodikra példa Kós Károly, akinek isztambuli tanulmányútja sokat tett hozzá pályájához, a következő típusra példa Japán egyik legtermékenyebb magyar alkotója, Pálffy György, az érkezőkre pedig a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú, akinek budapesti épülete, a Magyar Zene Háza valódi remekmű lett.

Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában Műcsarnok
Kapcsolatokat, átjárhatóságot jelképező kapuk kötik össze az egyes kiállítótereket (Fotó: Bach Máté)


A kiállítás Irán, az Egyesült Arab Emírségek, India, Srí Lanka, Kambodzsa, valamint Kína és Japán helyszínein keresztül mutatja be azokat az építészeti víziókat és megépült alkotásokat, amelyek izgalmas feladatként hatották át építészeink képzeletét. Számos olyan terv, fénykép és dokumentum is látható a kiállításon, amelyek a közelmúltban kerültek elő, köztük Kós Károly eddig sosem publikált isztambuli fotói, ifjabb Francsek Imre vagy Károly Jenő iráni alkotásai, Giergl Kálmán keleti műtárgyai vagy Hudec László Sanghajban készült portréja. A kortárs építészek közül a zalaszántói sztúpa tervezője, Ráskai Ferenc rajzait, Viczián Szilvia arab városokban megvalósult munkáit, Csete György, Medgyaszay István és Kertész K. Róbert dél-ázsiai vízióit láthatja a közönség. Szerepelnek a tárlaton Bognár Botond építész, szakíró és Bognár Balázs, a Kengo Kuma iroda vezető tervezőjének munkái is. A Műcsarnok alagsori Boxának három termében pedig Arian Choroomi iráni, Perin Mistri indiai, valamint Fudzsimoto Szú japán tervező munkáit állítják ki. 

Keletelt sorsok: magyar építészek Ázsiában Műcsarnok
Gazdag és elgondolkodtató kiállítási anyag várja az érdeklődőket (Fotó: Bach Máté)


A kiállítás csütörtök délutáni megnyitóján köszöntőt mondott Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, az MMA levelező tagja, Almássy Kornél Tamás, a MÉM MDK igazgatója, Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész, Turi Attila, az MMA elnöke, s végül a tárlatot Saly Noémi várostörténész nyitotta meg.
A kiállítás február 11-ig lesz látogatható.

Borítókép: Szegő György DLA, a Műcsarnok művészeti igazgatója, az MMA levelező tagja bemutatja a tárlatot (Fotó: Bach Máté)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.