Bevált a hármas szereposztás

Húsz éve van műsoron a darab idehaza és külföldön, melyet Szirtes Tamás a világon elsőként rendezett színpadra. Az operaház fantomja számtalan felújításon esett át az elmúlt két évtizedben, de a rendező szerint a mostani előadással nyerte el tökéletes formáját. Valószínűleg emiatt is lett jóval nagyobb sikere a jubileumi, mint az eredeti bemutatónak.

Forrás: Kortársonline2023. 12. 17. 16:30
Az operaház fantomja főszereplői
Fonyó Barbara, Posta Victor, Mahó Andrea, Sasvári Sándor, Krassy Renáta, Csengeri Attila Az Operaház Fantomja című musical 20. születésnapi ünnepségén 2023. november 3-án (Fotó: László Szabolcs/ME) Fotó: László Szabolcs Forrás: MW
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kortársonline arról kérdezte a rendezőt, hogy szerinte minek köszönheti a népszerűségét a darab akkor, amikor azt hihetnénk, hogy már mindenki látta. Szirtes Tamás elmondta, hogy Az operaház fantomja szerinte különleges darab, emiatt talán nem véletlen, hogy ahol eddig bemutatták – Angliában vagy az Egyesült Államokban –, ott hosszú évekig szerepelt a repertoáron.

Az operaház fantomja 20 éves
Az operaház fantomja című musical 20. születésnapi ünnepsége 2023. november 3-án. Fotó: László Szabolcs

– A Madách Színházban minden évben újrapróbáljuk, mielőtt bemutatjuk az adott évadban. És tudja, mi az érdekes? Húsz éve figyelem évadról évadra ezeket a felújítópróbákat, és mindig látok valami újat a darab szövetében, gondolatvilágában, kapcsolatrendszerében. Éppen az interjú előtti napon is ez történt. 

Világítópróbát kértem az előadás előtt, majd húsz év elteltével öt új világításformát találtam a darabnak, ezzel pedig megint változott az előadás, és így adtuk elő a 935. bemutatót – véleményem szerint ezen a ponton tökéletes

– árulta el a siker titkát a rendező.

A riporter kérdésére, hogy hogyan viszonyulnak a színészek, a stáb ehhez a folyamatos megújuláshoz, Szirtes Tamás elmondta: ahhoz, hogy egy előadás sokáig műsoron legyen, két dologra van szükség. Egyrészt arra, hogy a darab képes legyen megőrizni a saját minőségét, színvonalát, másrészt arra, hogy a nézők érdeklődése fennmaradjon. 

– Az előadás színvonala azon múlik, hogy az adott színház mennyi figyelmet fordít rá, mennyi időt szán a próbákra, a díszletre, a rekonstrukcióra, bizonyos díszletelemek újragyártására, a jelmezek újravarrására. Mi pedig Az operaház fantomjától nem sajnálunk semmit – mondta a rendező. 
Szirtes Tamás kifejtette, hogy a Madách Színház működése abban különleges, hogy olyan darabokat játszanak, amelyek máshol önmagukban egy teljes színházat eltartanak.

Nálunk ilyenből egyszerre hat szerepel a repertoáron, ezért minden előadást – köztük Az operaház fantomját – hármas szereposztásban játszunk. Ez egy hatalmas áldás, olykor pedig nagy teher. A próbák során, különösen az első próbák idején ez pluszfáradságot jelent a közreműködőknek, de a bemutató után áldás, ezzel együtt záloga a biztonságos működésnek. Így megtehetjük, hogy fél évvel előre kiadjuk a műsort, hiszen a hármas szereposztásnak köszönhetően biztosan műsorra tudjuk tűzni

– jelentette ki Szirtes. 

Arra a kérdésre, hogy mivel tudja fenntartani a nézők érdeklődését egy darab ilyen hosszú ideig, a rendező kifejtette, hogy szerinte ez a titokzatos és soha meg nem fejtett katarzis által történik. – Van egy pont, amikor a darab megtalálja a nézők szívét, akik innentől kezdve így fogják ajánlani az előadást a szeretteiknek, ismerőseiknek, szomszédjaiknak – vélte Szirtes Tamás, Az operaház fantomja rendezője.
Az eredeti interjút teljes terjedelmében a Kortársonline oldalán olvashatják el.

 

Borítókép: Fonyó Barbara, Posta Victor, Mahó Andrea, Sasvári Sándor, Krassy Renáta, Csengeri Attila Az operaház fantomja című musical 20. születésnapi ünnepségén 2023. november 3-án (Fotó: László Szabolcs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.