Böjti ebéd a mesterszakács asztalán

A böjti menü a keresztény hagyományokhoz illeszkedően húsmentes. Erről Fricska Csaba mesterszakács beszélt a baon.hu podcastinterjújában. A séf a római katolikus vallás szerint tartja a húsmentes időszakot.

2023. 12. 24. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fricska Csaba mesterszakács podcastinterjúban mondta el, hogy római katolikus családban nőtt fel, így karácsony előtt húsmentesen étkeznek estig. Az ebéd pedig meghatározott szokás szerint alakul a családban.

böjti ételek
A böjti ebéd része a mákos édesség. Fotó: mindmegette.hu

 

A böjti ebéd úgy néz ki, hogy szőlő, alma, dió és mogyoró van a szépen megterített asztalra kitéve. A fokhagymát megpucoljuk, mézbe mártjuk és megesszük. A vallás szerint ez a megtisztulást jelenti

– tájékoztatott Fricska Csaba mesterszakács. 
Ezután tálalják a bablevest, amit húsmentesen készítenek, sült vajjal, ami nagyon fontos részlet. – A vaj aranysárgára ki van sütve, ez van a levesre rántva. A bableves után mákos tészta, de időnként mákos guba kerül az ünnepi asztalra.  Ezt is sült vajjal készítjük. Ezt követi a rántott hal mint főétel – részletezte a séf. 
Az alma, szőlő, majd a dió és a mogyoró az ebéd utolsó fogásai, a hagyományokhoz illeszkedve. Az ebéd legvégén egy almát egy kancsó vízbe helyeznek, majd vízkeresztkor annyi részre vágnak fel, ahány főből áll a család. Ez a gesztus a család összetartozását jelenti. 

Borítókép: Szeletelt alma (Fotó:mindmegette.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.