Fricska Csaba mesterszakács podcastinterjúban mondta el, hogy római katolikus családban nőtt fel, így karácsony előtt húsmentesen étkeznek estig. Az ebéd pedig meghatározott szokás szerint alakul a családban.
A böjti ebéd úgy néz ki, hogy szőlő, alma, dió és mogyoró van a szépen megterített asztalra kitéve. A fokhagymát megpucoljuk, mézbe mártjuk és megesszük. A vallás szerint ez a megtisztulást jelenti
– tájékoztatott Fricska Csaba mesterszakács.
Ezután tálalják a bablevest, amit húsmentesen készítenek, sült vajjal, ami nagyon fontos részlet. – A vaj aranysárgára ki van sütve, ez van a levesre rántva. A bableves után mákos tészta, de időnként mákos guba kerül az ünnepi asztalra. Ezt is sült vajjal készítjük. Ezt követi a rántott hal mint főétel – részletezte a séf.
Az alma, szőlő, majd a dió és a mogyoró az ebéd utolsó fogásai, a hagyományokhoz illeszkedve. Az ebéd legvégén egy almát egy kancsó vízbe helyeznek, majd vízkeresztkor annyi részre vágnak fel, ahány főből áll a család. Ez a gesztus a család összetartozását jelenti.