Küszöbön a karácsony. A kérdés talán nem is olyan egyszerű. Persze jóféle borok, pálinka, keserű likőrök szép számmal állnak rendelkezésre, de ne feledkezzünk meg a sörökről, amelyek illat- és ízvilága remekül párosítható az ünnepi vacsorákhoz, karácsonyi sütikhez vagy kellemes beszélgetésekhez. Összeállítottunk egy kis ajánlót, hogy milyen karácsonyi ételekhez mely sörök illenek a legjobban.
Kezdjük a hallal, ami halászléként, rántott halként sok helyen csak ilyenkor kerül a magyar asztalokra. A lágersörök száraz, elegáns ízei jól passzolnak a halászléhez, de érdemes kipróbálni egy speciálisabb komlóval főzött világos lágert, vagy akár egy német dunkelt, cseh barnát, amelyek pörkölt malátás ízvilága a paprikás hallével izgalmas párt alkothatnak. A rántott halak fűszeres majonézes mártással és krumplipürével jól illenek még a frissítő, citrusos, bajor típusú búzasörökhöz.
Angolszász szokás szerint több család pulykával ünnepel. A gesztenyés pulykasülthöz érdemes kipróbálni egy ízes belga apátsági barna sört, amelynek a malátás, jellegzetes élesztős ízei kellemes harmóniát adnak a pulyka teltebb ízeihez és az édeskés gesztenyéhez.
Nagy kedvenc sok otthonban a székelykáposzta, töltött káposzta. A káposztás ételekhez profi választás egy zöldséges ízű, nemeskomlókkal főzött cseh vagy németes félbarna lágersör, amelynek enyhe savanykás ízvilága a sötétebb maláták pörkölt fanyarságával, teltebb gazdagabb ízei, a tejfölös húsos ízekkel teszi még nagyobb élménnyé a vacsorát.
Vadpörköltek, sötét vadhúsok (vaddisznó, szarvas) mellé egyértelműen barna lágerek vagy nehezebb, magasabb alkoholtartalmú barna baksörök és angol stílusú Premium Bitterek, porter stílusú sörök passzolnak a legjobban.
Nincs karácsony édességek nélkül. A diós és mézes süteményekhez (diós bejgli, mézes krémes, mézeskalács, zserbó), a sötétebb (de nem pörkölt) malátákban gazdagabb félbarna lágerek, könnyed cseh vagy német barna sörök, belga típusú, magasabb alkoholtartalmú édeskés ale-ek vagy a karácsonyi fűszerezésű (méz, gyömbér, fahéj, szegfűszeg stb.) sörök kiválóak. Ezekben a maláta mézes, diós ízei nagyon jó harmóniát adnak az édeskés süteményhez, de föl is frissítenek, és elveszik a nagyon telt érzést. Mákos bejglihez egy fűszeresebb sötét baksört esetleg angolos Porter sört is választhatunk.
A nehéz tejszínes, vajas krémekkel sütött süteményekhez jól passzolnak a baksörök, belga ale-ek, vagy erős árpa- és búzaborok (Barleywine, Wheatwine). A linzeres tésztájú vagy piskótatésztás alapú, lekváros sütemények kísérője is lehet egy magasabb alkoholtartalmú télies lágersör. Csokoládés desszertekhez remek kísérő egy – akár hordóérlelt – Russian Imperial Stout, ami telt kávés, csokis ízvilágával, piros bogyós gyümölcsösségével ad remek ízélményt.
Hogy ne csak általánosságban beszéljünk, kiválogattunk a nagyon gazdag kínálatból néhány különleges sört, amit még mindenki időben beszerezhet, hogy a karácsonyi ízek még emlékezetesebbek legyenek.