Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Elkezdődött a magyar–török kulturális évad

Gálaesttel vette kezdetét hétfőn a magyar–török kulturális évad. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartott ünnepélyes megnyitón részt vett Recep Tayyip Erdogan török elnök, Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is.

Forrás: MTI2023. 12. 18. 21:56
Elkezdődött a magyar-török kulturális évad
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarország és Törökország diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából indult kulturális évadot megnyitóbeszédében Hoppál Péter kormánybiztos hangsúlyozta: barátságunk a honfoglalásaink előtti időkben gyökerezik.

CSÁK János; KARANIS EKSIOGLU, Cavidan Gülsen; KÁEL Csaba
Gülsen Karanis török nagykövet és Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a magyar–török kulturális évadról tartott sajtótájékoztató előtt a Müpában 2023. november 20-án Fotó: MTI/Mónus Márton

Nyelvészeti, régészeti, népzenei és néprajzi bizonyítékok sora támasztják alá a magyar és a török kultúra baráti, rokoni mivoltát

– hangsúlyozta a kulturális évad lebonyolításáért felelős kormánybiztos. Hozzátette: a magyar szabadsághősök, köztük II. Rákóczi Ferenc fejedelem és Kossuth Lajos kormányzó is Törökországba emigrált. Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy száz évvel ezelőtt új fejezet nyílt a magyarok és törökök együttműködésének történetében. Elmondta, hogy az egy éven át tartó kulturális évadban Magyarországon a török kultúra színe-java mutatkozik be, ezzel egy időben zajlik Törökországban a magyar kulturális évad programsorozata.

Az ünnepi nyitógála műsorában közreműködtek magyar és török szólisták, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és tánckara, a Magyar Állami Operaház Zenekara, valamint a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium Ankara Állami Modern Táncegyüttese.

A magyar–török kulturális évad nyitógáláját a magyar és a török közmédia is élőben közvetítette.

Borítókép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Gülsen Karanis török nagykövet és Hoppál Péter, az évad lebonyolításáért is felelő kormánybiztos a magyar–török kulturális évadról tartott sajtótájékoztatón a Müpában (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.