Lujza 2024. március 2.
logo
Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész a Tűzoltó utcai gyermekklinikát szeretné segíteni

Gyermekek javára ad koncertet a Nemzet Művésze

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.03. 15:30 2023.12.16. 16:53
Gyermekek javára ad koncertet a Nemzet Művésze

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, Selmeczi György december 18-án az Óbudai Társaskörben ad jótékonysági estet, ahol a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinika onko-hematológiai részlege javára gyűjtenek – tájékoztattak róla közleményükben a szervezők.

A Concertante című szerzői esten a Camerata Seniorum játszik, a műsorban Selmeczi György „concertáló” darabjaiból, versenyműveiből lesz hallható válogatás. A közleményben kiemelik, Selmeczi concertói a barokk versenyművek mintájára épülnek, de számos új és sajátos elemmel egészülnek ki a szólóhangszer jellegzetességeinek megfelelően. A négy hegedűre és vonósokra írt concerto a – Bartók által már szerves alkotóelemmé tett – népi hegedűjáték elemeit hasznosítja, az oboa-angolkürt kettős verseny dzsesszes és népi motívumokat egyaránt felvonultat, a fuvolaconcerto felidézi a hangszer nagy korszakait a barokktól az impresszionizmusig.

selmeczi-gyorgy-es-vendegei-koncert03
Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező adventi koncertje a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár zenei részlegén 2022. december 12-én. Fotó: Bujdos Tibor/Észak-Magyarország

A jótékonysági hangverseny műsorában a concertók sorát két kamaradarab egészíti ki: Selmeczi Petőfi című szólókantátája, amelyet a szerző szoprán hangra, hegedűszólóra és vonósokra írt a költő két, csaknem ismeretlen, és szokatlan, filozófiai, lélektani motívumokat tartalmazó versére.

Az est zárásaként a Zenedarabok Phil Marlowe-nak című – a 80-as években fagottra és zongorára komponált –, ifjabb Hara Lászlónak ajánlott, négy karakterdarabból álló ciklus csendül fel, vonósegyüttes közreműködésével.

Az estet Selmeczi György vezényli, közreműködik Line Ildikó, Kádár István, Gál Tamási Mária, Selmeczi Gábor (hegedű), Szövérdi Enikő (oboa), Szabó Adorján (angolkürt), Kriszta Kinga (ének), Selmeczi Gábor (hegedű), Dratsay Ákos (fuvola) és Lakatos György (fagott).

A jótékonysági koncertre a belépés ingyenes, de online regisztrációhoz kötött, amelyet az [email protected] címen várnak a szervezők.

Borítókép: Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész A Nemzet Művésze díj átadásán 2023. november 3-án, Budapesten (Fotó: Havran Zoltán)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.