A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Gyermekek javára ad koncertet a Nemzet Művésze

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, Selmeczi György december 18-án az Óbudai Társaskörben ad jótékonysági estet, ahol a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinika onko-hematológiai részlege javára gyűjtenek – tájékoztattak róla közleményükben a szervezők.

Forrás: MTI2023. 12. 03. 15:30
selmeczi gyorgy zeneszerzo4
20231103 budapest pesti vigado nemzet muvesze dijatadas havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán Forrás: MN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Concertante című szerzői esten a Camerata Seniorum játszik, a műsorban Selmeczi György „concertáló” darabjaiból, versenyműveiből lesz hallható válogatás. A közleményben kiemelik, Selmeczi concertói a barokk versenyművek mintájára épülnek, de számos új és sajátos elemmel egészülnek ki a szólóhangszer jellegzetességeinek megfelelően. A négy hegedűre és vonósokra írt concerto a – Bartók által már szerves alkotóelemmé tett – népi hegedűjáték elemeit hasznosítja, az oboa-angolkürt kettős verseny dzsesszes és népi motívumokat egyaránt felvonultat, a fuvolaconcerto felidézi a hangszer nagy korszakait a barokktól az impresszionizmusig.

selmeczi-gyorgy-es-vendegei-koncert03
Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező adventi koncertje a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár zenei részlegén 2022. december 12-én. Fotó: Bujdos Tibor/Észak-Magyarország

A jótékonysági hangverseny műsorában a concertók sorát két kamaradarab egészíti ki: Selmeczi Petőfi című szólókantátája, amelyet a szerző szoprán hangra, hegedűszólóra és vonósokra írt a költő két, csaknem ismeretlen, és szokatlan, filozófiai, lélektani motívumokat tartalmazó versére.

Az est zárásaként a Zenedarabok Phil Marlowe-nak című – a 80-as években fagottra és zongorára komponált –, ifjabb Hara Lászlónak ajánlott, négy karakterdarabból álló ciklus csendül fel, vonósegyüttes közreműködésével.

Az estet Selmeczi György vezényli, közreműködik Line Ildikó, Kádár István, Gál Tamási Mária, Selmeczi Gábor (hegedű), Szövérdi Enikő (oboa), Szabó Adorján (angolkürt), Kriszta Kinga (ének), Selmeczi Gábor (hegedű), Dratsay Ákos (fuvola) és Lakatos György (fagott).

A jótékonysági koncertre a belépés ingyenes, de online regisztrációhoz kötött, amelyet az [email protected] címen várnak a szervezők.

Borítókép: Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész A Nemzet Művésze díj átadásán 2023. november 3-án, Budapesten (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.