Átadták a Nemzet Művésze díjat

Pénteken délelőtt hirdette ki a Magyar Művészeti Akadémia, kik viselhetik ezentúl a Nemzet Művészet címet. A rangos elismerés idén Lantos Istvánt, Sajdik Ferencet és Selmeczi Györgyöt illeti meg.

2023. 11. 03. 12:12
null
20231103 budapest pesti vigado nemzet muvesze dijatadas havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta, hogy tíz éve kezdeményezte a köztestület, hogy a Nemzet Művésze díjjal tüntessék ki a kiváló teljesítményű magyar alkotókat. 

A Nemzet Művészeire úgy tekintünk, mint a hazai alkotók legrangosabb művészeinek a közösségére

– mondta Vashegyi György, aki egyúttal derűs halhatatlanságot kívánt az idei év díjazottainak.

Csák János, Vashegyi György és Selmeczi György. Fotó: Havran Zoltán

Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőjében szólt arról, hogy a Nemzet Művésze díj átadása mindenki számára ünnep. Különösen jelenünkben, amikor számos, lelkünket felzaklató eseménnyel találkozhatunk. Beszámolt arról, hogy ezekben a nehéz időkben van aki a Bibliához, van aki a politikához, van aki a művészethez fordul. Emlékezetet arra, hogy a háborúk és katasztrófák után az emberiség mindig a művészethez fordult válaszul segítségért. 

A hagyomány számunkra nem üres fogalom

– szögezte le Csák János kulturális és innovációs miniszter, majd hozzátette, hogy Magyarországon az Isten, haza, család és szabadság meghatározó volt művészeink életében. Hangsúlyozta, hogy szabadság nélkül nem lehet alkotni, de tehetségen túl szükség van szervezőerőre is. 

Ezért kell létrehozni azokat az intézményeket, amelyek képesek generációkon továbbadni és megvédeni a hagyományokat

– fogalmazott, majd kiemelte, hogy szükség van arra, hogy kultúrával foglalkozó intézményeinket és vezetőiket megbecsüljék, ha ez nem történik meg, akkor ezek a szervezetek nem tudják ellátni feladataikat. 

A Magyar Művészeti Akadémia feladata is az, hogy a hagyományait ápolja és értékeit szervesen gyarapítsa.

Csák János mindezekhez hozzátette, hogy Magyarország kormánya a GDP-arányosan kétszer annyit költ a kultúrára, mint más európai országok. 

Lantos István elismert zongoravirtuóz és kamarazenész.  Fotó: Havran Zoltán

Nemzet Művésze díjat vehetett át Lantos István zongora- és orgonaművészi, zenepedagógia életműve elismeréseként. Lantos István elmondta, nagyon sokat kapott a hazától. Ez a sok-sok értéket megpróbálta szétszórni a világon. 

A zenével könnyű dolgom volt, mert az mindenki érti. Az irodalom az nehezebb, mert ahhoz nyelvtudás kell. Mindenki azonban a maga területén megteszi azt, amit kell

– mondta a Lantos István.

Lantos István elismert zongoravirtuóz és kamarazenész, valamint egyedülálló improvizációs készséggel rendelkező orgonaművész. Előadó-művészeti pályája már a zeneakadémiai évek alatt elkezdődött. Lantos a Zeneakadémia professzora, zenepedagógusa, aki a tanítást tartja a legfontosabb élethivatásának.  

Sajdik Ferenc karikaturista. Fotó: Havran Zoltán

Az idén 93 éves Sajdik Ferenc grafikusművész, karikaturista is átvehette a Nemzet Művésze díjat. Sajdik Ferenc elmondta, hogy nagyon örül, hogy nagy családja van, akikkel megoszthatja ezt azt elismerést. Hangsúlyozta, hogy felesége és családja nélkül nem sikerült volna. 
 

Sajdik Ferenc karikatúráinak, mesekönyveinek, filmjeinek összetéveszthetetlen ismertetőjegyet ad a rajzi könnyedség, fesztelenség és a következetes stílustisztaság. Vonalai érzékenyek és kerekdedek, szeretni valóan tarka színfoltot adók. Rajzairól a jó kedély és az örök emberiség sugárzik.


 

Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester. Fotó: Havran Zoltán

 

Selmeczi György megilletődve mondott köszönetet családjának, pályatársainak, muzsikusoknak. Azt kívánta a nemzet művészeinek, hogy koruk ellenére is tudjanak tanulni a fiataloktól. 

Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester is Nemzet Művésze kitüntetésben részesült. A kolozsvári származású zeneszerző pályáját a kolozsvári Állami Magyar Színház karmestereként kezdte meg. Később a Zeneakadémia tanárképző intézetében tanított. Zeneszerzőként zenekari és vokális műveket, valamint a klasszikus kamarazene mellett számos színpadi és filmzenét komponált. Sokoldalú művész, aki a zene élet több ágában maradandót alkotott.


A Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére 2014 óta adják át a Nemzet Művésze címet. A kitüntetést a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek adják át. Minden évben három hazai művész veheti át a díjat.

 

Borítókép: 2023-ban is átadták a Nemzet Művésze elismeréseket (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.