Hölgyek a fókuszban

A Nevezetes zalaegerszegiek című kiadvány szerkesztése közben már komoly figyelmet fordítottak a Göcseji Múzeum munkatársai a helyi történelem női szereplőire is. Talán ez adta a végső elhatározást, hogy egy időszaki kiállításon jó lenne megismertetni a közönséggel azokat a zalai nőket, akik mertek a szívükre hallgatni, akikben volt kellő bátorság és elszántság ahhoz, hogy a korabeli társadalmi elvárásokkal szembemenjenek. Ők voltak azok, akik szerepvállalásukkal, hivatásukkal hozzájárultak a helyi közösség életének jobbá tételéhez is.

2023. 12. 11. 21:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nőnek lenni akkor… című kiállítás kilenc nő sorsát mutatja be, közülük azonban csak egy, gróf Festetics Mária szerzett magának országos hírnevet, a többiek helyi vonatkozásúak, de méltók a közösség emlékezetére.

Ki az a néhány különleges nő, akiket hamarosan megismerhet a közönség? 

Gróf Festetics Mária Erzsébet királyné egykori udvarhölgye, Háry Emma költőnő, dr. Kovács Malvin, a város első gimnáziumi leánytanulója, későbbi első orvosnője, Turcsányi Sipos Kató zöldkeresztes védőnő, Grész Irma, a polgári leányiskola művészetimádó igazgatónője, Farkasovszky Terike, a fáradhatatlan és az egész megyében ismert tánctanárnő, Fráter Blanka óvónő és Saly Viktorné, aki férje halála után három lányával együtt vezette fényképész-vállalkozásukat.

A tárlaton a bemutatott hölgyek életnagyságban is megjelennek, láthatunk majd csinos enteriőröket, megismerhetjük a főszereplőktől hátramaradt tárgyi emlékeket, és a modern technika segítségével maguk mesélik el az életük történetét. A látványelemeket nagyméretű printek és térbeli installációk gazdagítják. 

Bónuszként a kiállításban megemlékezünk egy férfiról is, a zalaegerszegi születésű Wlassics Gyula kultuszminiszterről, aki megnyitotta a nők előtt a tanulás lehetőségét az egyetemek bölcsészeti, gyógyszerészeti és orvosi karain.

A Nőnek lenni akkor… című tárlat 2024. január 12-én nyílik a zalaegerszegi Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében.

Borítókép: A tárlaton a bemutatott hölgyek életnagyságban is megjelennek (Forrás: Göcseji Múzeum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.