Öt fotós fényképei a művészet születéséről

A Közös többszörös. A művészet születése öt fotós fényképein keresztül címmel rendezett kiállítás január 2-ig látogatható Veszprémben, a FOTON udvarán. A VEB 2023 Kultháló projektje tizenegy bakonyi és Balaton-felvidéki bázison a beavatást, a kultúra passzív befogadása helyett a tevékeny részvételt emelte fókuszba.

Forrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ2023. 12. 08. 17:00
fotós
Fotó: Barakonyi Szabolcs/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan fogadja be Bukta Imre festőművészt és barátait Vöröstó? Miként születik meg egy kórusmű előadása a Szent Mauríciusz-kolostor zeneszerető közösségei és a világ egyik vezető barokk együttesének közös alkotófolyamatában? Milyen az, amikor a Forte Társulat beköltözik Pécselyre, és a színház a Balaton-felvidéki falu életébe szövődik? A fotósok képeit nézve ezekre a kérdésekre is választ kapunk a kiállításon.

fotós
A művészet születése a fotós szemével. Fotó: Barakonyi Szabolcs

 

Öt tapasztalt fotós tevékenysége

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program célja, hogy a régió rejtettebb településein összekapcsolja a helyi alkotókat, a kortárs művészet jól ismert szereplőit és az itt élőket – olvashatjuk a Capa-központ Kultháló oldalán. A régiós kezdeményezések közül kiemelkedik a Kultháló projektje, amelyben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ felkérésére öt tapasztalt fotós vállalkozott arra, hogy térben és időben összeköti a helyszíneket. Fényképezőgéppel a kezükben megpróbálták tetten érni és megmutatni azokat a pillanatokat, amikor a művészet születik. 

Céljuk, hogy olyan képekbe tegyék át ezeket a szavakkal nehezen megragadható információkat, amelyek mindenkinek átélhetővé teszik a megismételhetetlen folyamatokat.

A képsorozat mellett szöveget is megjelentettek, amelyben a fotós koncepcióját írták le, és bemutatták az adott Kultháló-bázist. Az év során fotósorozataikat hetente publikálták, a válogatott képekből pedig megszületett a kiállítás.

A kiállító fotográfusok: Barakonyi Szabolcs, Hajdú D. András, Horváth Katalin Fanni, Mohai Balázs, Oláh Gergely Máté. 

 

Borítókép: A VEB 2023 Kultháló projektje  (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

 

A Capa Központ Kultháló blogja itt olvasható.


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.