Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo
Veszprémben rendezett kiállítást a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Öt fotós fényképei a művészet születéséről

Magyar Nemzet
Forrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
2023.12.08. 17:00
Öt fotós fényképei a művészet születéséről

A Közös többszörös. A művészet születése öt fotós fényképein keresztül címmel rendezett kiállítás január 2-ig látogatható Veszprémben, a FOTON udvarán. A VEB 2023 Kultháló projektje tizenegy bakonyi és Balaton-felvidéki bázison a beavatást, a kultúra passzív befogadása helyett a tevékeny részvételt emelte fókuszba.

Hogyan fogadja be Bukta Imre festőművészt és barátait Vöröstó? Miként születik meg egy kórusmű előadása a Szent Mauríciusz-kolostor zeneszerető közösségei és a világ egyik vezető barokk együttesének közös alkotófolyamatában? Milyen az, amikor a Forte Társulat beköltözik Pécselyre, és a színház a Balaton-felvidéki falu életébe szövődik? A fotósok képeit nézve ezekre a kérdésekre is választ kapunk a kiállításon.

fotós
A művészet születése a fotós szemével. Fotó: Barakonyi Szabolcs

 

Öt tapasztalt fotós tevékenysége

A Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program célja, hogy a régió rejtettebb településein összekapcsolja a helyi alkotókat, a kortárs művészet jól ismert szereplőit és az itt élőket – olvashatjuk a Capa-központ Kultháló oldalán. A régiós kezdeményezések közül kiemelkedik a Kultháló projektje, amelyben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ felkérésére öt tapasztalt fotós vállalkozott arra, hogy térben és időben összeköti a helyszíneket. Fényképezőgéppel a kezükben megpróbálták tetten érni és megmutatni azokat a pillanatokat, amikor a művészet születik. 

Céljuk, hogy olyan képekbe tegyék át ezeket a szavakkal nehezen megragadható információkat, amelyek mindenkinek átélhetővé teszik a megismételhetetlen folyamatokat.

A képsorozat mellett szöveget is megjelentettek, amelyben a fotós koncepcióját írták le, és bemutatták az adott Kultháló-bázist. Az év során fotósorozataikat hetente publikálták, a válogatott képekből pedig megszületett a kiállítás.

A kiállító fotográfusok: Barakonyi Szabolcs, Hajdú D. András, Horváth Katalin Fanni, Mohai Balázs, Oláh Gergely Máté. 

 

Borítókép: A VEB 2023 Kultháló projektje  (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

 

A Capa Központ Kultháló blogja itt olvasható.


 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.