Új kiállítás lesz a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban

Az Energia: újraelosztás és mértéktartás egy tematikus antológiaként működő csoportos kiállítás, amely a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2023. október 15-től november 26-ig lesz megtekinthető. Változatos megközelítésű projektjei a jelenkor egyik legégetőbb és legösszetettebb kérdéskörét, az energia témáját dolgozzák fel – egy olyan területet, amely napjainkban mindenkit személyesen és/vagy társadalmilag érint.

Forrás: Robert Capa Központ2023. 10. 04. 17:00
Yana Kononova X-Scapes
Yana Kononova X-Scapes Forrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Energia: újraelosztás és mértéktartás az európai Futures platform zárt körű, évente megrendezett gazdag programsorozatának nagyközönség számára is látogatható része. A rendezvénysorozat fő csomópontja idén a Capa Központ, ahol az intenzív programokban nemcsak száz fiatal fotográfus és művész, valamint húsz kurátor vesz részt Európa minden tájáról, hanem olyan nemzetközi vendégek is, mint Zack Denfeld, a Genomikus Gasztronómiai Központ innovatív szellemi műhely megalapítója; a dokumentumfotós és National Geographic- és Nikon-nagykövet, Esther Horvath; a kurátor, képzőművész és fotográfiakutató Kateryna Radchenko, az Odesa Photo Days alapítója és Krzysztof Candrowicz, a portói Ciclo biennálé kurátora.

Bíró Dávid alkotása is látható lesz a Robert Capa Központban
Biró Dávid munkái is láthatók lesznek. Fotó: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

A kiállítás a Futures európai totográfiai platform keretében készült művek válogatását, nyolc fiatal fotográfus több mint 80 munkáját mutatja be.

Az alkotók: Biró Dávid, Umberto Diecinove, Tanja Engelberts, Antonio Guerra, Hien Hoang, Yana Kononova, Marta Pinto Machado és Yana Wernicke.

A Capa-központ a húsz európai partnerből álló Futures-hálózat egyetlen magyar képviselője.

A kiállítás bármely fotósorozata és multimédia-installációja – a személyes történetektől a dokumentum- és szociofotókon át a narráció új formáit kereső, a fotográfia mint médium határain kalandozó művekig – mind önmagukban is megállnák a helyüket e sokrétű téma egy-egy sűrített esettanulmányaként. Míg egyes munkák azt mutatják be, milyen pusztításra képes az energia a háborúban és a kitermelőiparban (Tanja Engelberts, Yana Kononova), mások létező megoldásokat vázolnak fel (Biró Dávid, Umberto Diecinove; Antonio Guerra), megint mások az ideális társállatkapcsolatra nyújtanak példát (Yana Wernick), vagy a gyógyulásra helyezik a hangsúlyt (Hien Hoang), s egy projekt azt demonstrálja, milyen nyomot hagytak a gyarmati idők és a kapitalista struktúrák a mai városokon, és miként válhat a jelenlét energiája az ellenállás eszközévé (Marta Pinto Machado).

Antoni Guerra munkái is kiállításra kerülnek a Robert Capa Központban
Antonio Guerra is kiállít. Fotó: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

A fotóművészet és kortárs képalkotás által életre hívott találkozások betetőzéseként a Futures közös kiállítást rendez Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vásárával, az Art Market Budapesttel.

E háromnapos esemény a kapcsolatépítés fontosságára hívja fel majd a figyelmet a művészetben Perczel Júlia a CEU Hálózat- és Adattudományi Tanszékén tartott különleges előadása révén. Ennek szellemében és nyomán pedig a Hétpróbás Társulat fog kísérleti jellegű társas alkalmakat vezetni, amelyek új szakmai networking-lehetőségeket nyitnak meg. A társasági érintkezés klasszikus, megbízható formái sem maradhatnak ki a közösségi energiákat felszabadító programkínálatból: ismerkedő feladatokra, közös ebédre, DJ-partira és egyéb zenés eseményekre is számíthatunk a kortárs fotográfia, vizuális kutatás és szakmai kapcsolatépítés égisze alatt.

A kiállítás fő kurátora Mucsi Emese (Capa Center). A kiállítás koncepciójának kidolgozásában közreműködtek: Ángel Luis González, Julia Gelezova (PhotoIreland), valamint Daria Tuminas (FOTODOK).

 

 

Borítókép: Yana Kononova X-Scapes című alkotása (Fotó: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.