Kékfestő 2023: Régi minták a mai modern életben + videó

Különleges műhely kulisszái mögé lesett be a Kultúra.hu kamerája, ugyanis az 1906-ban alapított Győri Kékfestő Műhelyben jártak. A megkapó videóban Tóth Ildikó és Gerencsér Enikő a családon belüli tudásátadásról mesélt a portálnak.

Forrás: kultura.hu2023. 12. 28. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Ildikó kékfestő mester a nyitás híve, hiszen szerinte azt méltányoljuk, aminek ismerjük a történetét, látjuk a készítési folyamatokat. A kézművesség jövőjét lánya, Gerencsér Enikő is a hagyomány és az innováció metszetében látja, a Junior Prima díjas ifjú kékfestő a régi minták felhasználásával olyan újdonságra törekszik, amely megtalálja a helyét a mai világban.

A mozgóképes riportban Gerencsér Enikő felidézi, hogy gyermekkorától sokat járkált a műhelyben, és már akkor megfogalmazódott benne, hogy szívesen foglalkozna a kékfestéssel ő is, ugyanúgy, ahogy a szülei. 

A fiatal kézműves hangsúlyozza, a túlfogyasztás nagyon káros a környezetre, így érdemes lenne mindenkinek a slow fashion felé fordulni. 

Tóth Ildikó csodás fából faragott sablonok között elmeséli, hogy hogyan is készül a kékfestő, de a minták variálásáról és történetéről is szó esik. 

Borítókép: Tóth Ildikó és Gerencsér Enikő (Forrás: YouTube/Kultúra.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.