Két mű a mindent elsöprő szenvedélyről a Müpában

Alekszandr Malofejev orosz zongoravirtuózzal és Alevtyina Ioffe orosz karmester vezényletével ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar csütörtökön Budapesten, a Müpában. A hangversenyen két XX. századi táncjáték zenéje keretez majd két versenymű-karakterű XIX. századi művet – közölte a zenekar.

Forrás: MTI2023. 12. 05. 7:32
Alekszandr Malofejev
Alekszandr Malofejev orosz zongoravirtuózzal lép fel a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Forrás: Müpa/Ludmila Malofejeva) Fotó: Müpa/Ludmila Malofejeva Forrás: Müpa/Ludmila Malofejeva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, Szergej Prokofjev Rómeó és Júliája balett, Bartók Béla egyfelvonásosa, A csodálatos mandarin pedig pantomim, ám a műfaj-meghatározás különbsége ellenére mindkét mű a mindent elsöprő szenvedélyről szól.

Alevtyina Ioffe
A koncertet a Müpában Alevtyina Ioffe orosz karmester vezényli (Forrás: Facebook/Alevtyina Ioffe)

A XX. századi keret ezúttal két tőről metszett romantikus művet is magába foglal: Liszt Ferenc Haláltáncát és Frédéric Chopin Andante spianato és Grande polonaise brillante című tételpárját. A Haláltánc sötét és démoni, míg az Andante spianato és a Grande polonaise brillante gesztusait költőiség, nemes tartás és elegancia uralja – olvasható a közleményben.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarhoz zongorán csatlakozó külföldi szólista, az orosz Alekszandr Malofejev mindössze huszonkét éves, de már tizenhárom évesen elnyerte a Fiatal Muzsikusok Csajkovszkij Versenyének aranyérmét. Hangszerén az egyik legnagyobb ígéretű ifjú titánként tartják számon.

Honfitársa, a moszkvai születésű Alevtyina Ioffe női karmester nemzetközi karrierje 2018-ban kezdődött, azóta sikeresen mutatkozott be Berlin, München, Stuttgart, Weimar, Párizs, Zürich és Seattle közönsége előtt is. 2021 és 2022 között pedig a szentpétervári Mihajlovszkij Színház, Oroszország egyik legnagyobb múltra visszatekintő opera- és balettháza zenei igazgatójaként tette le a névjegyét – áll a közleményben.

További részletek a Müpa honlapján olvashatók

Borítókép: Alekszandr Malofejev orosz zongoravirtuózzal lép fel a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (Forrás: Müpa/Ludmila Malofejeva)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.