Már közel kétszázezren látták a Renoir-kiállítást a Szépművészetiben

Kibővítették a tárlat nyitvatartási idejét, így december 26-án és újév napján is megnézhetjük a francia impresszionizmus mesterének műveit.

Forrás: Szépművészeti Múzeum2023. 12. 19. 13:00
A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításai is várják a látogatókat
A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításai is várják a látogatókat Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már közel kétszázezren látták a Szépművészeti Múzeumban szeptember végén nyílt Renoir – A festő és modelljei című kiállítást – közölte az intézmény. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a tárlat karácsony másnapján, a két ünnep között és az új év első napján is nyitva áll, ráadásul 10 óra helyett már reggel 9 órától várja a látogatókat a múzeum. A január elejéig látható nagyszabású tárlaton a francia mester csaknem hetven alkotásával találkozhat a közönség.

A Renoir-kiállításon a francia mester csaknem 70 művét láthatja közönség
A Renoir-kiállításon a francia mester csaknem hetven művét láthatja közönség. Fotó: Havran Zoltán

A tárlaton a francia impresszionista mester olyan fő műveit láthatja a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. 

A festőnek szentelt első magyarországi bemutató – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

A népszerű tárlaton most első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát, melyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeum tulajdonába.

A Renoir emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből is kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

Borítókép: A Szépművészeti Múzeum (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.