„Pályám során újra és újra előkerült Semmelweis története”

A Svenk mai adásában a Semmelweis producerével, Lajos Tamással is láthatnak egy beszélgetést. A filmes szakember feleleveníti Semmelweis Ignáchoz való személyes kötődését és azokat a tényezőket is, amelyek lehetővé tették, hogy az alkotás úgy készülhessen el, ahogyan a moziban láthatjuk.

Forrás: Hír TV2023. 12. 09. 14:30
Semmelweis Vecsei H. Miklós
Forrás: Szupermodern Filmstúdió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lajos Tamás már korán megismerkedett Semmelweis Ignác nevével és történetével. Mint mondja, tizenegy éves koráig lényegében egy szülészeti klinikán nevelkedett, mivel nagyapja az egyik utolsó olyan professzor volt, aki a munkahelyét adó klinikán élt.

Lajos Tamás, a Semmelweis Ignác életéről szóló film producere
Lajos Tamás, a Semmelweis Ignác életéről szóló film producere (Fotó: Bach Máté)

Nekem a személyes része az a gyerekkoromból indul: a nagypapám több mint 30 évig a pécsi szülészeti klinikának volt a szülész-nőgyógyász professzora. Neki a Jóisten után rögtön Semmelweis Ignác következett, aztán mindenki más.

– mesélte legkorábbi élményeiről a producer.

Filmes pályafutása során aztán újra és újra előkerült a téma, de valahogy mindig meghiúsult, hogy el is készüljön az alkotás.

 A beszélgetés során kitér arra is, mennyire fontos volt a film látványvilágának létrejöttében a rendező és az operatőr, Koltai Lajos és Nagy András személye és szakmabeli tudása, valamint a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatása. Lajos Tamás kiemelte: a Filmintézet a racionalitás határain belül az alkotók minden kérését teljesítette.

Arról azonban, hogy a film milyen nézőszámokat fog produkálni a mozikban, vannak kétségei. Ennek okát abban látja, hogy a Covid drasztikusan átírta a médiafogyasztási szokásokat, amelynek kárát leginkább a mozi látja.

A Svenk adását 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

 

Borítókép: Az „anyák megmentőjét” Vecsei H. Miklós alakítja (Forrás: Szupermodern Filmstúdió)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.