Végéhez közeledik Déva várának a felújítása

Jövőre visszakapcsolják a turisztikai körforgásba a legendás dévai erődítményt – jelentette be kedden Florin Oancea, a dél-erdélyi város polgármestere. A Hunyad megyei város elöljárója közösségi oldalán több fényképet is megosztott a belső várban zajló felújítási munkálatokról, amelyekkel véget ér az erdélyi turisztikai látványosság több szakaszban lezajlott felújítása.

Forrás: MTI2023. 12. 12. 22:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Déva fölé magasodó Várhegyen álló erődítmény külső falait korábban újították fel szintén uniós támogatással. Ezeket a részeket 2016-ban nyitották meg a látogatók előtt. A hegy ormán található belső vár felújítása mellett önkormányzati támogatással az ide vezető felvonókabint is nagyobbra cserélték, kötélpályáját, megállóit felújították. A belső várra vonatkozó 23 millió lejes (1,76 milliárd forint) beruházást nagyrészt európai uniós forrásokból finanszírozták.
A polgámester hangsúlyozta: 2024-ben több eseményt is szerveznek a felújított erődítményben.
 

Lépcsők, járdák és falak (Forrás: Facebook/Florin Oancea)

A dévai várhegyen már az ókorban is állt erődítmény. A várat a tatárjárás után IV. Béla király építtette újjá, 1302-től az erdélyi alvajdák székhelye volt. Számos birtokosa közül a legjelentősebbek Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István és Bethlen Gábor voltak.


Az 1848–49-es szabadságharcban a magyar forradalmi seregeknek Buda és Arad mellett Déva várát is sikerült elfoglalni. Bem tábornok a várban lőszerraktárt rendeztetett be, amely felrobbant. Az egész várhegyet uraló várrendszer jelentősen megsérült, felújítása sokáig váratott magára.

 A vár megújuló udvara (Forrás: Facebook/Florin Oancea)


A várnak szépirodalmi vonatkozása is van, a Kőmíves Kelemen című népballada a felépítésének legendáját meséli el.

Borítókép: Zajlik a vár felújítása (Forrás: Facebook/Florin Oancea)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.