Újjáépül a zsámbéki premontrei templom

Eredményesen zárult a Zsámbék város önkormányzata által kiírt, a zsámbéki öregtemplom és környezetének megújítására irányuló tervpályázati eljárás. Az Építési és Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint a nyertes Közti Zrt. terve alapján újjáépülhet a zsámbéki premontrei templom, a középkori magyar templomépítészet egyik legikonikusabb és legszebb környezetben található szakrális épülete.

Forrás: MTI2023. 12. 13. 21:30
zsámbéki premontrei templom
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öregtemplom és a premontrei kolostor 1220 körül épült és a közép-európai klasszikus gótika egyik legszebb, részben megmaradt emléke. A háromhajós bazilika az 1753-as földrengéskor súlyosan megrongálódott. Möller István, a magyar műemlékvédelem egyik legjelentősebb alakja 1889-ben hozzákezdett a restauráláshoz, jelentős munkát végzett, de tervei ellenére nem sikerült újjáépíteni a templomot. A csaknem 300 éves pusztulás és az elmúlt évtizedek eredménytelen beavatkozásai miatt összeomlás fenyegeti a pótolhatatlan műemléket.

zsámbéki premontrei templom
A zsámbéki premontrei templom látványterve (Forrás: Lánszki Regő építészeti államtitkár Facebook-oldala)

A zsámbéki önkormányzat az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) támogatásával kiírt nyílt tervpályázatára 17 pályamű érkezett. 

A Közti Zrt. győztes pályázata tégla kiegészítéssel rekonstruálja a templomot, konkrét megoldási javaslatot fogalmazott meg a tornyok fedésére, valamint megteremti a restaurátor és az építész együttműködését.

A felújítás után visszatérnek a szerzetesek a zsámbéki premontrei templomba

Mint a közleményben írják, az ÉKM elkötelezett a műemlékvédelem megerősítése iránt, ezért önálló helyettes államtitkárságot kapott a terület és az idei év végén tovább erősödik személyi állományában, emellett a műemlék-támogatásra és hasznosítására olyan koncepció készült el, amely hosszú távon is biztosítja az épületek fennmaradását. Ennek jegyében épül újjá a zsámbéki premontrei templom, így a korábban szintén eredeti formájában helyreállított Jákon, Lébényben és Ócsán található templomokhoz hasonlóan az érdeklődők képet kaphatnak a középkori magyarországi építészetről.

A zsámbéki templom szakrális jellege is helyreáll, a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba.

Borítókép: A zsámbéki premontrei templom (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.