Rocktörténeti kuriózum a Beatkorszak szabadegyetemen

Hazánk első könnyűzenei fesztiváljaként tartják számon a rocktörténetírók által csak „magyar Woodstockként” emlegetett eseményt, amelyen olyan zenekarok és előadók léptek fel, mint az Ex Vér, a Theatrum, a V’73, a Nonstop, az M7, Delhusa Gjon, a Neoton, a Mini, a Syrius, a Corvina, a P. Mobil, a Generál, a KITT-Egylet (Koncz-Illés-Tolcsvay) és a Bergendy – számol be róla a Koncert.hu.

Forrás: Koncert.hu2024. 01. 31. 18:30
A Generál a Mikrolied Vokállal a Diósgyőri Popfesztivál színpadán.
A Generál a Mikrolied Vokállal a Diósgyőri Popfesztivál színpadán. Forrás: Fortepan/Adományozó: Gyulai Gaál Krisztián Forrás: Fortepan/Adományozó: Gyulai Gaál Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1973. június 10-én megtartott miskolci fesztivál a hazai könnyűzenei élet meghatározó eseménye volt. A Miskolci Műszaki Egyetem Filmklubjának négy tagja dokumentumfilmet forgatott a DVTK-stadionban rendezett fesztiválról. Mint ahogy a Koncert.hu írja, a film az Első magyar popfesztivál címet kapta, az alkotás az 1975-ös amatőr filmes seregszemlén különdíjat nyert. 

Diósgyőri Popfesztivál
Diósgyőri popfesztivál, DVTK-stadion, 1973. Forrás: Fortepan/Gyulai Gaál Krisztián

A dokumentumfilmet most a Beatkorszak szabadegyetem 7. szemeszterének kezdeteként levetítik, amely után az 1973-as eseményekről Rózsa Péterrel és Kurucz Attilával – a diósgyőri popfesztivál miskolci főszervezőjével – Bajnai Zsolt, a Beatkorszak projekt vezetője beszélget a Lumen Kávézóban.

A film nemcsak azért unikális, mert sajátos kordokumentum, hanem azért is, mert a fesztiválról annak idején sem az írott sajtó, sem a televízió, sem a rádió nem számolt be, így felvételek sem készültek róla. 

Az utókor számára a fesztiválról így csak a Rózsa Péter és diáktársai által forgatott film maradt fenn, amely így fontos rocktörténeti kordokumentummá vált, csakúgy, mint az Urbán Tamás és Gyulai Gaál Krisztián által a diósgyőri popfesztiválról készült fotók, amelyeken jól látszik, hogy a rendőrség kitüntetett figyelemmel követte nyomon a rendezvényt.    
 

Diósgyőri Popfesztivál
Rendőrök a DVTK-stadionban. Forrás: Fortepan/Gyulai Gaál Krisztián

A Beatkorszak szabadegyetem eseménye február 7-én 18 órakor lesz a Lumen Kávézóban (1085 Budapest, Horánszky utca 7a.).   

Borítókép: A Generál a Mikrolied Vokállal a diósgyőri popfesztivál színpadán (Forrás: Fortepan/Gyulai Gaál Krisztián)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.