Ingyenes filmklubhálózat indult Magyarországon

A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal, felkészült filmklubvezetőkkel. A Moziklub – Országos filmklubhálózat program célja a magyar filmek népszerűsítése, a közönségépítés és a vidéki települések kulturális és közösségi életének fejlesztése.

2024. 01. 24. 19:00
A Moziklub – Országos filmklubhálózat program egyik helyszíne, a komlói Kaptár
A Moziklub – Országos filmklubhálózat program egyik helyszíne, a komlói Kaptár Forrás: Komlói Újság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Soha nem volt még olyan fontos szerepe a közös filmnézésnek, mint napjainkban, amikor az otthoni tévézés és streamelés a legelterjedtebb módja a kikapcsolódásnak, és fenyeget a digitális magány. A filmklubok ezzel szemben nem csak értékes offline kulturális programok, de a helyi közösségek építéséhez is hozzájárulnak; gazdag és izgalmas filmkincsünk megismerésére, közös újranézésére hívnak össze. Átfogó közönségépítő munkánkban, melynek része a tizenéveseket megszólító KLASSZ Napok és az újraindított egyetemi filmklubok is, nagy előrelépés a Moziklub program indulása, amely azt a széles közönséget éri el országosan, akikhez eddig csak nehezen juthattak el a magyar filmek. – hangsúlyozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

A Moziklub - Országos filmklubhálózat logója
A Moziklub - Országos filmklubhálózat logója (Fotó: Nemzeti Filmintézet)

A 2023-ban elindult Moziklub – Országos filmklubhálózat program célja a magyar filmörökség és a kortárs filmek eljuttatása kisebb településekre, hogy a nagyvárosoktól távol élők is láthassák a magyar filmeket és részesüljenek a közösségi filmnézés élményében. A filmklubok kiváló szórakozási és közösségépítési lehetőséget kínálnak, amelyeken a programon képzett filmklubvezetők segítik a látottak értő befogadását, közös feldolgozását a vetítéseket követő beszélgetésekkel.

A tervek szerint 2024 nyaráig Tiszakarádtól Nagykutasig és Röszkétől Diósjenőig, összesen 180 településen valósulnak meg a tízalkalmas ingyenes filmklub vetítéssorozatok.

Az első vetítéseket 2023 év végén tartották közel ötven helyszínen, ahol a nézők visszarepülhettek az időben a Meseautóval, várták a Nagykarácsonyt a közelmúlt legsikeresebb romantikus vígjátékával vagy a felejthetetlen Vukkal kalandoztak. A programok között szerepelt kifejezetten az óvodásokat célzó vetítés, illetve olyan események is, amelyekre elsősorban az idős korosztályt várták a helyi szervezők.

A Filmintézet által összeállított filmkínálat 25 klasszikus és 25 kortárs magyar filmet tartalmaz, amelyből a filmklubvezetők a helyi közösségek igényei alapján állítják össze a tízalkalmas filmklub programját. Az alkotások között szerepelnek könnyedebb, szórakoztató művek és rajzfilmek is, továbbá komoly társadalmi és morális kérdéseket feszegető, fajsúlyos alkotások.

A Moziklub vetítéssorozatok részeként vármegyénként egy-egy vetítéssel egybekötött régiós közönségtalálkozó is színesíti a vidéki közösségek kulturális lehetőségeit, amelyeken az érdeklődők találkozhatnak a filmek alkotóival, szereplőivel, a filmklubvezetők pedig egymással, hogy megoszthassák tapasztalataikat.

A Moziklub – Országos filmklubhálózat programot a Nemzeti Filmintézet a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben valósítja meg.

 

Borítókép: A Moziklub - Országos filmklubhálózat egyik helyszíne, a komlói Kaptár (forrás: Komlói Újság)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.