Közeleg a Furmint Február

Furmint Februárt tartanak február 1-jén a budai Hagyományok Házában. Közel száz borász várja a furmintrajongókat egy igazán kivételes borkóstolón.

Forrás: Furmint Február2024. 01. 26. 19:31
Furmint Február
Furmint Február Forrás: Furmint Február hivatalos oldala Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évtizede merült fel először a furmint szőlőfajta népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata. Ennek részeként februárban szerte az országban – sőt túl a határainkon is – borkereskedők, borbárok, éttermek állítják majd a középpontba a furmintot.

Furmint Február Forrás: Furmint Február hivatalos oldala
Ha február, akkor a furmint (Forrás: Furmint Február hivatalos Facebook-oldala)

Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, amelyet a hagyományokhoz híven a hónap első csütörtökén, február 1-jén rendeznek meg a budai Hagyományok Házában. 

Tizenöt évvel ezelőtt, Kézdy Dániel kezdeményezésére jött létre a Furmint Február. 

A kezdeményezés hatására mára egyre gyakrabban mind a borászok, mind a borkedvelők összekötik a tél utolsó hónapját a furminttal.

Február 1-jén a budai Hagyományok Házában az érdeklődők nem csak kétszáz furmint közül találhatják meg idei kedvenceiket, de több mint nyolcvan borásszal is találkozhatnak.

Napjainkban egyre kevesebb olyan nagy kóstoló van, különösen a fővárosban, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, a Furmint Február Nagy Kóstoló viszont ilyen

 – hangsúlyozta Kézdy Dániel, a Furmint Február ötletgazdája.

A 14. Furmint Február Nagy Kóstoló raa borászatok túlnyomó része ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik, de a Somlói borvidékről és a Balaton-felvidékről is várnak borászokat.

A szervezők külön is büszkék arra, hogy a kezdeményezés és a találkozás híre már szerte Európában hasonló rendezvények életre hívására ösztönzik a furmint kedvelőit – így olyan nagy városokban is hirdeti a Furmint Február mozgalom a magyar borok nagyságát, mint London, Kolozsvár, Párizs, Varsó vagy Marosvásárhely. 


Borítókép: Furmint Február 2023-ban Miskolcon (Forrás: Furmint Február hivatalos Facebook-oldala)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.