A klímaváltozás hatására növekvő vízhiány, a Kárpát-medencében megtelepedő új élősködők nyomán egyes gyümölcs- és zöldségfélék el fognak tűnni a termesztésből. A pár évtizede még európai hírű magyar málnát, szedret, fekete ribizlit, brokkolit vagy éppen karfiolt szinte sehol sem találni. Emellett az ágazat egyre súlyosbodó problémája a munkaerőhiány.

Egész Európa szenved az idénymunkások hiányától, ami évente ugyanannyi veszteséget okoz, mint az összes időjárási káresemény együttesen. A gyümölcstermesztés rengeteg munkaerőt igényel, mivel a folyamatok többsége nem gépesíthető.
A becslések szerint az ágazat közel negyedmillió embernek ad részmunkaidős vagy szezonális megélhetést, de csúcsidényben még így is kevés a munkáskéz.
Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője szerint 15-20 évvel ezelőtt évente öt-tízezer külföldi, elsősorban erdélyi, vajdasági, kárpátaljai vendégmunkás érkezett Magyarországra. Mára azonban a nyugat-európai országok magasabb bérezése miatt az ottani gyümölcsösöket választják a vendégmunkások. A helyzet az elmúlt években tovább súlyosbodott, a koronavírus-járvány alatti korlátozások, valamint az orosz–ukrán háború hatására még kevesebben érkeznek szezonális mezőgazdasági munkavégzésre.
Ma megközelítőleg 140 ezer magyar számára jelenthet ideiglenes munkát a zöldségek és gyümölcsök betakarítása, a szomszédos országokból kettő-négyezer fő érkezhet, a Távol-Keletről pedig pár százan.
– Külföldi munkaerő alkalmazása a kettő-négy hónapos betakarítási munkákra nem gazdaságos, ezért az ágazat munkaerőhiányát külföldiekkel nem lehet megoldani. A vendégmunkások számára a folyamatos munkaviszony vonzó. Ilyen viszont kevés van az ágazatban, kivételt képeznek a hajtatásos kertészetek (olyan termesztők, akik magról sarjadó növényeket gondoznak) és a gombatermesztő üzemek, ahol tíz-tizenkét hónapig is tudják foglalkoztatni a külföldi munkaerőt – magyarázza Apáti Ferenc.
A mezőgazdaságban csak részmegoldások vannak, például intenzív ültetvényeket lehetne létrehozni, ahol alacsony és keskenyebb koronájú gyümölcsfák teremnek. Mindez növelné a munkaerő hatékonyságát, így egy kiló gyümölcs leszedéséhez kevesebb élőmunkára lenne szükség. Legalább ilyen fontos lenne a termelésbiztonság növelése jéghálóval, illetve a fagykárok elleni védekezés, ám ezek a beruházások gyakorta meghaladják a családi vállalkozások anyagi lehetőségeit.