Hatodik alkalommal rendezik meg a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt

Hamarosan megnyílik a jelentkezés a versenyre, ahol a legkiválóbb énekesek mérik össze tudásukat. Május 13-ig jelentkezhetnek az énekesek a hatodik Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre.

Forrás: MTI2024. 01. 08. 18:30
Marton Éva
Fotó: Facebook/Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetvenezer euró (több mint 26 millió forint) összdíjazású nemzetközi verseny – az elő- és középdöntők, valamint a döntő és a gálakoncert – 2024. szeptember 1-jétől 8-ig zajlanak majd a Zeneakadémián. A hatodik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny eseményeit az internetes közvetítésnek köszönhetően a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők. 

5. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny / Gálakoncert
Az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny gálakoncertje. Forrás: Facebook/Operaház

A legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők a helyezések mellett számos különdíjat, köztük koncertfelkéréseket és ösztöndíjakat vehetnek át.

Az előválogatóra legkésőbb május 13-ig jelentkezhetnek a verseny honlapján a 18–32 éves nők és 18–35 éves férfiak.

Ennek részeként fel kell tölteniük egy barokk, valamint egy más korszakból származó szabadon választott, zongora- vagy zenekari kísérettel előadott ária, illetve oratórium- vagy kantátarészlet videófelvételét.

A Marton Éva vezette előzsűri a benyújtott anyag alapján dönt, a verseny titkársága a továbbjutókról várhatóan június elején küld tájékoztatást.

A MOL Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap által közösen biztosított támogatásból megvalósuló verseny nemzetközi zsűrijének elnöke Marton Éva, a rangos testületbe az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb spanyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Christina Scheppelmann német zenei menedzser, a barcelonai Liceu operaház volt művészeti igazgatója, aki jelenleg Seattle-i Opera főigazgatója; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A részletes versenykiírás, a jelentkezéshez szükséges tudnivalók, és az online jelentkezési felület a verseny honlapján található meg. A jelentkezés január 16-án nyílik majd meg.

A kétévente meghirdetett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny egyre több tehetséget vonz, és komoly figyelem övezi külföldön is: a 2022-es, ötödik megmérettetésre 38 ország 132 fiatal énekese jelentkezett, a rendezvény pedig 2018-ban felvételt nyert a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe (WFIMC).

 

Borítókép: Marton Éva (Forrás: Facebook/Operaház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.