Marton Éva az Operaház örökös tagja és mesterművésze lett

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyar Állami Operaház Mesterművésze, Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója pedig az Opera Örökös Tagja cím átadásával köszöntötte a világhírű szopránt, Marton Évát a születésnapja alkalmából vasárnap megrendezett operaházi gálakoncerten.

Magyar Nemzet
2023. 06. 19. 15:24
Marton Évát a Magyar Állami Operaház Mesterművésze és az Opera Örökös Tagja címekkel is kitüntették
Marton Évát a Magyar Állami Operaház Mesterművésze és az Opera Örökös Tagja címekkel is kitüntették Fotó: Nagy Attila Forrás: Magyar Állami Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állami Operaház örökös tagjai idén tavasszal Ókovács Szilveszter főigazgató javaslatára döntöttek arról, hogy kivételes nemzetközi pályafutása és kerek születésnapja alkalmából soraikba választják a New York-i MET és a milanói Scala sztárját, a Bécsi Állami Operaház kamaraénekesét és számos más rangos operaház rendszeres vendégét. Az Opera Magyar Szent István-renddel kitüntetett új örökös tagja, Marton Éva Kossuth-díja révén egyben a Nemzet Művésze címmel egyenrangú, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze cím viselésére is jogosulttá vált. 

Csák János és Marton Éva, Operaház
Csák János és Marton Éva
Fotó: Magyar Állami Operaház/Nagy Attila

Marton Éva a díjak átvételekor mondott rövid beszédében úgy fogalmazott, hogy ezzel a két elismeréssel hazaérkezett.

A gálaesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében Vigh Andrea rektor és Meláth Andrea, az ének tanszék vezetője is köszöntötte a Zeneakadémia professor emeritáját, korábbi tanszékvezetőjét, aki az ünnepi alkalomból az intézmény legmagasabb elismerését, a Liszt-gyűrűt vehette át. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által 2018-ban alapított kitüntetésben a Zeneakadémia kimagasló művészeti és oktatói tevékenységet végző tanárai részesülhetnek. A 14 karátos aranygyűrű Molnár Pál ötvösművész alkotása, rajta a Zeneakadémia díszei köszönnek vissza: fő motívuma az eozingömb és a lant.

Ugyancsak a születésnap alkalmából jelenik meg a Magyar Állami Operaház gondozásában Marton Éva férje és menedzsere, Marton G. Zoltán A Császárné szolgálatában című kétrészes életrajzi könyvének első kötete. A 200 oldalas, gazdagon illusztrált kiadvány a szerző naplóbejegyzései nyomán egyedülálló betekintést enged a világhírű szoprán és orvos férje életébe a kezdetektől a nagyívű nemzetközi énekesi pálya legfontosabb mérföldkövein át 1990-ig. A Karczag Márton, a Magyar Állami Operaház emléktárvezetője által szerkesztett kiadvány második kötetének megjelenése az év végén várható. Az első könyv a hét második felétől kapható az operaházi OperaShopban.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója és Marton Éva
Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója és Marton Éva 
Fotó: Magyar Állami Operaház/Nagy Attila

Az Andrássy úti, Ybl Miklós tervezte palotában vasárnap megrendezett Marton Éva 80 operagálán Jonathan Tetelman chileiamerikai tenor sztárvendégsége mellett az énekesnő egykori és jelenlegi tanítványai – Megyimórecz Ildikó, Tuznik Natália és Szeleczki Artúr –, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyek több korábbi díjazottja – Badral Chulunbaatar, Andrei Danilov, Julia Muzychenko és Sonja Saric – léptek az ünnepelt és a közönség elé. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs fő-zeneigazgató vezényelte.

Marton Éva

1943. június 18-án született Budapesten, 1968-ban szerzett operaénekesi és énektanári diplomát a Zeneakadémián, ezután ösztöndíjasként az Operaházhoz került, a következő évben kapott szerződést. Prózai szerepben debütált, Szokolay Sándor Hamlet című operájának Színészkirálynője volt, énekhangját a közönség először Rimszkij-Korszakov Az aranykakas című operájában, beugróként hallhatta. Nemzetközi pályafutása Firenzében Rossini Tell Vilmosának Matildájával indult, hamarosan a világ összes nagy színpadát meghódította, a legnagyobb énekesekkel és rendezőkkel dolgozott együtt. Az operaénekesek közül Marton Éváé az egyik legnagyobb repertoár, középpontban Mozart, Verdi, Wagner, Puccini és Richard Strauss műveivel, gyakran énekelt verista (Mascagni, Ponchielli) operákban is. Az énekesnőt számtalan kitüntetéssel ismerték el.

Borítókép: Marton Éva az Operaház ünnepségén (Fotó: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.