időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo
Az est sztárvendége napjaink egyik legizgalmasabb feltörekvő tenorja, az amerikai Jonathan Tetelman lesz

Marton Éva 80 – nagyszabású gálakoncerttel ünnepli az Operaház a világhírű szopránt

Magyar Nemzet
2023.06.02. 17:56 2023.06.02. 18:11
Marton Éva 80 – nagyszabású gálakoncerttel ünnepli az Operaház a világhírű szopránt

Marton Évát egykori és jelenlegi növendékei, valamint a róla elnevezett nemzetközi énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából a Magyar Állami Operaház június 18-án.

Nagyszabású gálaesten ünnepli az idén nyolcvanéves Marton Évát a Magyar Állami Operaház – közölte az intézmény pénteken. Marton Éva, a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránja több mint 30 éven át énekelte Verdi, Puccini, Richard Strauss és Wagner, valamint a verizmus legszebb és legnehezebb szerepeit Európa és Amerika legnevesebb operaházaiban, többek között a londoni Covent Gardenben, a Frankfurti, a Hamburgi, a Bécsi Állami Operaházban, a milánói Scalában, valamint a San Franciscó-i és a Chicagói Operában.

A Marton Éva tiszteletére rendezett gála sztárvendége az amerikai tenor, Jonathan Tetelman lesz
Fotó: Magyar Állami Operaház

Marton Éva több mint másfél évtizeden át volt rendszeres fellépője a New York-i Metropolitan Operának, ahol egyebek mellett Wagner-szerepekben és Turandotként is hatalmas sikert aratott. Világhírű partnerei közt lehet megemlíteni Brigit Nilssont, Edita Gruberovát, José Carrerast és Plácido Domingót, miközben olyan kimagasló karmesterekkel dolgozott együtt, mint Christoph von Dohnányi, James Levine, Solti György, Zubin Metha vagy Lorin Maazel – olvasható az összegzésben.

A Magyar Szent István-renddel és Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas opera-énekesnő csaknem két évtizede figyelmét a tanításnak, a világ vezető operaházaiban megszerzett tudása továbbadásának szenteli – írják.

A tájékoztatás szerint 

az esten Marton Éva tanítványai közül Megyimórecz Ildikó, Tuznik Natália és Szeleczki Artúr lép fel, akik közösen ifjabb Johann Strauss A denevér című operettjének tercettjét éneklik el.

Emellett Megyimórecz Ildikó Gounod Faustjából Margit Ékszeráriáját, Tuznik Natália A denevérből Rosalinda csárdását, míg Szeleczki Artúr Cilea Az arles-i lányából Federico románcát is előadja.

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny korábbi külföldi díjazottjai olyan áriákkal köszöntik a világhírű magyar szopránt, amelyeket korábban a verseny döntőjében is nagy sikerrel adtak elő. Így a harmadik alkalommal, 2018-ban megrendezett eseményen első helyet elért mongol bariton, Badral Csulúnbátar, a szentpétervári Mariinszkij Színház szólistája Rigoletto-áriával, míg az ugyanabban az évben harmadik helyezett orosz szoprán, a főleg német és francia dalszínházakban tevékeny Julija Muzicsenko a Traviatából Violetta áriájával lép a közönség elé.

A közlemény szerint a 2021-es, negyedik Marton Éva Énekversenyen első díjat és közönségdíjat elnyert, hazájában és Európa-szerte foglalkoztatott szerb szoprán, Sonja Saric Norma áriájával debütál az Operaház színpadán, míg az ötödik versenyen, 2022-ben ugyancsak első és közönségdíjas, a Deutsche Opera Berlin társulatát is erősítő orosz tenor, Andrej Danyilov a Hoffmann meséiből a Kleinzack-legendát adja elő.

Az est sztárvendége a kidolgozott, lírai hangszínéről és átütő színpadi jelenlétéről ismertté vált chilei születésű amerikai tenor, Jonathan Tetelman lesz.

 Az operaénekes az elmúlt években az Egyesült Államokon kívül Londontól Bécsig Európa több neves dalszínházában is nagy sikert aratott, többek közt Alfredo (Traviata), Don José (Carmen), Cavaradossi (Tosca) és Pinkerton (Pillangókisasszony) szerepében.

Az amerikai előadó Marton Éva születésnapja alkalmából a legnépszerűbb operaáriákat szólaltatja meg a Parasztbecsület, a Tosca és a Turandot című zeneművekből – olvasható az összegzésben.

A születésnapi gálán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében Vigh Andrea rektor és Meláth Andrea, az ének tanszék vezetője, míg a Magyar Állami Operaház részéről Ókovács Szilveszter főigazgató köszönti Marton Évát – áll a közleményben. Az Operaház zenekarát Kocsár Balázs fő-zeneigazgató vezényli, a műsort Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezi.

Borítókép: Marton Éva (Fotó: Magyar Állami Operaház)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.