Máté Gábor állítja, nem tudott róla, hogy kollégái a DK-nak kedvezményesen kínáltak jegyeket

„Külön fájó, hogy ezt a munkatársaim csinálták. Ez megbocsáthatatlan” – mondja Máté Gábor, a Katona József Színház ügyvezető igazgatója a Demokratikus Koalíció (DK) tagjainak felajánlott kedvezményes jegyekről. Máté Gábor az Indexnek nyilatkozott a 2023 novemberében történtekről és a színházzal kapcsolatban zajló eseményekről.

Forrás: Index2024. 01. 10. 10:00
20160222_0001_MOR
2016.02.22. Máté Gábor , Katona József Színház igazgatója. Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: SIMON MORICZ-SABJAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színigazgató az interjúban kijelentette, hogy a mai napig felteszi magának a kérdést, hogyan történhetett meg, hogy kedvezményes áron kínáltak jegyeket DK-tagoknak. Azt is elmondta, hogy a baj a kommunikációban volt, az hogy az ügyről a közlemény előbb született meg, mint ahogy a belső vizsgálat megtörtént volna.

20160222_0002_MOR
Máté Gábor a Katona elleni véteknek tartja ezt az egész ügyet. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ez volt az egyik baj. A másik meg az, hogy a válaszok megszövegezésében – tévesen – jelentős részt vállaltak azok, akik korábban a hibát elkövették. Kapkodás volt. Egyébként én akkor, a sajtó hozzánk intézett kérdéseiből szereztem tudomást erről az egészről. Hétvége volt, amikor a találkozási lehetőségeink korlátozottak a színházon belül. A legkellemetlenebb az volt, hogy nemhogy nem én döntöttem erről, még csak nem is tájékoztattak róla. Ez önmagában képtelen helyzet. A kommunikációs hiba úgy történt, hogy előbb válaszoltunk, mint hogy megértettük volna, mi történt

– fejtette ki az igazgató.

Máté Gábor szerint elkövetődött egy hiba, pedig a színház működésének az alapvetésében is benne van, hogy semmiféle párthoz nem tartoznak, és nem is támogatnak semmiféle pártot.

– Azok közül, akik ezt a döntést meghozták, legalább egyvalakinek a fejében ez benne kellett volna hogy legyen. Először fordult elő a működésünk során, hogy valamilyen párt kapott ilyen kedvezményekről szóló tájékoztatót. Egyébként nem lett volna ez ilyen horderejű, a miatt a kommunikáció miatt vált ilyenné, ami nem a miénk volt – jegyezte meg a Katona vezetője, mire a riporter rákérdezett, hogy akkor ezek szerint a DK adta-e elő így az esetet. 

Máté Gábor elmondta, hogy sokaknak elküldték a kedvezmények lehetőségét és az előadások ismertetőjét, a párt viszont ezt úgy kommunikálta, mintha ez egy privilegizált helyzet lenne számukra, hogy mennyire megéri párttagnak lenni, mert azok még ilyen ajándékokat is kapnak.

– Ez került aztán nyilvánosságra. De nem az történt, ahogy próbálták beállítani, hogy az eladott házak százszázalékos jegyeit szállítottuk le 70-80 százalékra, hanem a nullát emeltük fel 70-80 százalékra. Ez mindenütt így van: ha valaki meghirdeti a kedvezményeket, az azt jelenti, hogy nincs eladva a ház – jegyezte meg a Katona vezetője, aki arról is beszélt az interjúban, hogy novemberben váratlanul leállt a jegyvásárlás, aminek a mai napig nem tudják az okát. Szerinte pánik volt a szervezésen belül, nem üres, de fél házak előtt játszottak, egy Apák és fiúk előadáson le kellett ereszteni a felezőt is.

Amikor valamelyik előadás akadozik, akkor értesítjük azokat a helyeket, amelyekkel kapcsolatban állunk, hogy lehet venni jegyet. Ha erre nem reagálnak, akkor jön az a gesztus, hogy kedvezményes áron lehet vásárolni. Novemberben azonban ezek a kapcsolatok sem működtek, nemhogy teljes árú vagy kedvezményes jegyre nem jelentkeztek, de egyáltalán nem válaszoltak. Pangás állt be a nagyszínpadi előadásainknál, amiből született egy kétségbeesett kísérlet arra, hogy kiket lehetne még megszólítani, és akkor elkövetődött ez a rettenetes ostobaság

– jegyezte meg Máté Gábor. Az interjúból kiderült, hogy őt erről nem tájékoztatták, ezért is lett fegyelmi ügy a dologból. Hiszen nem lehet ott egyszerre mindenütt, minden területnek, csapatnak megvan a feladata és a felelőse, a terveik, amelyek szerint működnek. A marketing- és kommunikációs osztály azonban a DK-s jegyekről nem számolt be neki.

– Tajtékoztam, amikor megtudtam, mi történt. A Katona elleni véteknek tartom, ami történt. A fegyelmi határozatok egyik veleje az, hogy még rosszabb helyzetbe hozták a színházat – a saját színházukat – jelentette ki az interjúban Máté Gábor, aki arra a riporteri kérdésre, hogy gondolt-e arra, hogy lemond, azt válaszolta, hogy megfordult a fejében, hogy vajon jogos elvárás lenne-e ez.

– Arra jutottam, hogy nem. Mert akkor mindenért le kellene mondani, akkor is, ha a világosító elfelejt egy jelet beadni. Nem akartam, hogy igazuk legyen azoknak, akiknek az az érdekük, hogy a Katona ne működjön. Ez a munkatársaimról szól, nem rólam. Nemcsak én, de a gazdasági igazgatóm se tudott a dologról. Ha másnak nem, akkor neki kellett volna tudni, és rögtön leállította volna, vagy szól nekem, és együtt állítjuk le. Nem az én felelősségem, ha valaki valamit nem mond el nekem – jelentette ki a színigazgató. 

A nagyinterjúban szó esik még többek közt arról, hogy felhasználhatják-e a kampányban a DK-s jegyek ügyét, irányulhatott-e az egész esemény arra, hogy őt távozásra kényszerítsék, s ha igen, ki lehet az esetleges utódja a Katona József Színház élén. A riporter arról is megkérdezte még, hogy miért kereste meg Csák János kulturális minisztert, és szó esett arról is, milyen szerepet játszik tevékenységében Antall József munkássága. 

Az eredeti teljes interjút az Index oldalán olvashatják. el.

Borítókép: Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója 2016. február 22-én (Fotó: Móricz-Sabján Simon) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.