Több száz Krisztus előtti időkből való értékes műtárgyat szerzett vissza Peru

A több mint kétszáz műtárgy Európából, Kanadából és az Egyesült Államokból került a limai Torre Tagle palotába.

Forrás: Hirado.hu2024. 01. 20. 9:31
Kiemelt képen: A spanyol hódítás előtti időkből származó, több mint kétszáz darabos gyűjtemény került vissza Peruba, egyes tárgyak több mint 2000 évesek (Forrás: M1 Híradó)
Fotó: M1/Híradó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol hódítás előtti időkből származó gyűjtemény szobrokat, szerszámokat, gyöngysorokat és textíliákat is tartalmaz.

Kiemelt képen: A spanyol hódítás előtti időkből származó, több mint kétszáz darabos gyűjtemény került vissza Peruba, egyes tárgyak több mint 2000 évesek (Forrás: M1 Híradó)
A gyűjteményt kedden mutatták be az újságíróknak (Fotó: M1/Híradó)

A visszaszerzett javak között van két kipu, azaz csomóírás is, amelyet Kr. u. 1470-ben számolásra használtak az Inka Birodalomban. Ezek az Egyesült Államokban kerültek elő, az illegális műkincspiacon bukkantak rájuk a nyomozóhatóságok. Értékük felbecsülhetetlen, mert mindössze néhány száz darab maradt fenn belőlük, a spanyol hódítók ugyanis elpusztították az általuk fellelt darabokat – számolt be a Hirado.

Visszaszereztünk 202 darab kulturális javat, ebből 198 különböző formátumú régészeti tárgy. Vannak kerámia-, kő- és fémdarabok. Vannak különböző méretű textíliák is

 – nyilatkozta Guido Toro, a perui külügyminisztérium kulturális ügyekért felelős igazgatója.

Ignacio Higueras perui külügyminiszter-helyettes megköszönte a német, belga, kanadai, spanyol és amerikai állampolgároknak és szervezeteknek, hogy önkéntesen visszaadják ezeket a tárgyakat, ezzel támogatva az ország kulturális örökségeinek visszaszerzését, amelyet Peru egyik fontos feladatának tart, ugyanis csak az elmúlt két évben mintegy 840 ősi leletet szállítottak vissza eredeti otthonába.

Borítókép: A visszaszerzett gyűjtemény egy része (Fotó: M1/Hirado)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.