Nagy sikert arattak Zágrábban a Budapesti Operettszínház művészei

Január 26-án Cintányéros cudar világ címmel adtak nagyszabású operettgálát Zágrábban a Budapesti Operettszínház művészei. Az előadásra a zágrábi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ megnyitásának 10. évfordulója alkalmából került sor a horvát főváros impozáns kulturális, művészeti központjában, a Histrionski domban.

2024. 02. 01. 20:30
null
Fotó: artandlens
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Operettszínház kapcsolata horvát partnereivel nem új keletű, a Nagymező utcai teátrum mások mellett az Eszéki Horvát Nemzeti Színházzal is előremutató szakmai partnerséget ápol. Horvátország és Magyarország hivatalosan 1992. január 18-án vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat. A mindkét ország számára jelentős esemény 30. évfordulója alkalmából 2022. január 18-án az Eszéki Horvát Nemzeti Színház és a Budapesti Operettszínház közös rendezésében színre került, A zene hídján című operettgálával ünnepelt Eszéken. A mindkét színház életében kiemelkedő együttműködés folytatásaként 2022. január 25-én este a Budapesti Operettszínház adott otthont a két teátrum nemzetközi operettgálájának, mintegy erősítve és új szintre emelve a két nemzet közötti kulturális kapcsolatokat. Mint ahogyan Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója korábban elmondta, a két nemzet kultúrája és művészete a történelem folyamán összefonódott. Miután mindkét nép rendkívüli kulturális értékekkel dicsekedhet, szükségünk van hidakra, amelyek összekapcsolják a horvátokat és a magyarokat, hogy a barátság jelen idejűvé váljon és folytatódjon.

Látogassuk meg egymást, keljünk át a hidakon és építsünk újakat! 

– fogalmazott tavaly Horvátországban a főigazgató.

operettszínház zágrábban
Cintányéros cudar világ címmel adott műsort a Budapesti Operettszínház. Forrás: Art and Lens

Ennek a hídnak volt újabb építőköve az operettszínház zágrábi előadása pénteken. Mladenovics Anna, a zágrábi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ igazgatója a Hír TV-ben elmondta, 

hogy a Budapesti Operettszínház érkezése kiemelt jelentőségű számukra, hiszen a színház művészeit különleges szeretettel veszik körül Zágrábban a horvát és a magyar nézők egyaránt. Az esemény presztízsét mi sem bizonyítja jobban, mint a diplomáciai testületek megjelent vezetői. 

A Horvátországban szolgálatot teljesítő nagykövetek közül jelen volt Giorgio Lingua érsek, a horvátországi apostoli nuncius, Iva Kruleva Bulgária, Cristián Streeter Chile, Antonia Katzourou Görögország, Josef Markus Wuketich Ausztria, Zdenko Galbavy Szlovákia, Anar Imanov Azerbajdzsán, Riza Poda Albánia, Milan Hovorka Csehország, Kennedy Mayong Onon Malajzia és Asma Naji Al-Amri Katar nagykövete, valamint Natalia Król, Lengyelország zágrábi nagykövetségének második titkára és Müzeyyen Inci, Törökország zágrábi nagykövetségének III. titkára. 

Az operettirodalom legszebb gyöngyszemeit több nyelven is előadó művészek óriási sikert arattak, amit a nemzetközi közönség hosszan tartó ovációval honorált. 

 

Borítókép: Jelenetfotó a Cintányéros cudar világ című gálából (Forrás: Art and Lens)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.