Együtt erő

A magyar nemzeti kulturális identitást egységében megmutató tudásátadás a koordinált múzeumi együttműködés feladata – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum jelenlegi főigazgatója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című adásában.

Forrás: MTI2024. 02. 29. 11:00
BA-9688
20231121 Békéscsaba Békéscsabán tartja idei őszi közgyűlését a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Képen: Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz program Kuratóriumának kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Fotó: Bencsik_Adam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum március 6-tól hivatalba lépő főigazgatója a létrejövő Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központot az „együtt erő” kifejezéssel jellemezte.

BA-2715
A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd volt a 18 éve indult Békéscsabai Irodalmi Estek rendezvénysorozat 199. állomásának vendége 2024. február 6-án. Forrás: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám

Kiemelte: a koordinált együttműködéssel azt kell elérni, hogy az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum közösen tudjon olyan közönségszolgálatot végezni, olyan múzeumpedagógiát és tudásátadást művelni, amely a magyar nemzeti kulturális identitást egységében tudja megmutatni. 

Hozzátette: nem szereti a művészeti életre az elmúlt évtizedekben jellemző „gettólogikát”, amely szerint külön vannak az írók, a képzőművészek, a zenészek, és nehéz az átjárás közöttük. Ez nem tesz jót, mert a kultúra egységes egész – mutatott rá, kiemelve: az 1970–80-as években még sokkal természetesebben, organikusabban működött ez Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Múzeum nem egy poros tárgyakat őrző intézmény, hanem tudásközpont, és ennek a tudásnak a sokszínűségét, egységét, komplexitását megmutatni jó feladat – hangsúlyozta.
A jövőt tekintve azt szeretné a legjobban, hogy „ha bárkit megkérdezünk az utcán, tíz magyarból tíz egész pontosan meg tudja fogalmazni, hogy mi a Magyar Nemzeti Múzeum, és miért érdemes oda bemenni”.

Borítókép: Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz program kuratóriumának kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Békéscsabán, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége közgyűlésén 2023. november 21-én (Forrás: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.