Demeter Szilárd lett a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát – jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai, keddi ülésén született döntést az M5 Ez itt a kérdés című műsorában. Demeter Szilárd ez év március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját.

2024. 02. 27. 20:40
Demeter Szilárd beszámolt a Téry-ösztöndíj jövőjéről is
A Petőfi Sándor Kulturális Ügynökség főigazgatója Fotó: Éberling András Forrás: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára benyújtott valamennyi, a pályázati feltételeknek megfelelő pályázatot a vonatkozó jogszabályi előírások alapján felkért szakmai bizottság véleményezte és javaslatot terjesztett fel Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszternek, aki Demeter Szilárdot bízta meg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói feladatainak ellátásával. Demeter Szilárd március 6-án kezdi meg főigazgatói munkáját az intézmény élén.

Demeter Szilárd
A Magyar Nemzeti Múzeum új főigzgatója Demeter Szilárd. Fotó:  / MTI/MTVA

Demeter Szilárd pályázata nyert

Csák János az M5 műsorában először Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter szavait elevenítette fel, aki véleménye szerint megadta a mindenkori kulturális miniszter credoját: „Segíteni a magyar kulturális kiválóságot itthon és a világban megmutatkozni, behozni a kitűnő teljesítményeket Magyarországra és a magyar kultúrát a nemzet szélesebb rétegeiben elterjeszteni.” Ez a feladata a Magyar Nemzeti Múzeumnak is Csák János szerint. Elmondta, hogy 1802-ben alapították a múzeumot, amelynek élére mindig egy grémium választotta ki a vezetőt. A miniszter ismertette, hogy a jelenlegi törvény szerint a minisztérium és a szakszervezeti és üzemi tanács képviselői vettek részt a kiválasztásban, illetve  az ő felkérésére szakmai szempontból Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Cseri Miklós, a Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója segítette  a javaslat elkészítését. Kiemelte, hogy az a pályázat nyert, amely egy forradalmat ajánlott, mégpedig az 1802-es forradalmat. Ekkor ajándékozta ugyanis Széchényi Ferenc a könyvtárát és a levéltárát a nemzetnek. Ekkor jött létre az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Múzeum magva. Széchényi Ferenc célja az volt, hogy olyan, a magyar identitásunknak megfelelő kulturális korpusz jöjjön létre, amely reprezentálja, kik vagyunk. Ahogy teltek-múltak az évek, ez az intézményrendszer egyrészt gazdagodott, másrészt töredezett. A miniszter elmondása szerint Demeter Szilárd pályázatában a forradalmi gondolat az volt, hogy ma, amikor a világban gazdaságilag, politikailag, de leginkább kulturálisan zűrzavar uralkodik, mit tehetünk a magyar kultúráért. Elegendő-e az az erő, ami a széttöredezett intézményhálózatban megvan. Azt fogalmazta meg a pályázat, hogy ahhoz, hogy a magyar örökséget és a magyar identitást megjelenítő régészeti és más tárgyi emlékeken keresztül az irodalmi emlékekig mindezt egyben tudjuk megmutatni, egy ütőképes intézményre van szükség.  – Ebben a zűrzavaros világban nagyon fontos, hogy mi magunk hozzuk létre a korpuszt, ami megmutatja a Kárpát-medencében és a világban élő magyaroknak is, mi mit gondolunk magunkról. Az identitásunk alapja a kultúra. Ennek úgy kell megjelenni, hogy egyértelmű legyen mindenki számára, hová tartozunk  – mondta Csák János, majd konkrétan ismertette, mely múzeumok alkotják majd ezt a korpuszt. Létrehozzák a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központot és hat intézmény tartozik majd ide: a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Vendéglátóipari Múzeum és az Iparművészeti Múzeum. Úgy látja, egyesítve az erőket sokkal hatékonyabban lehet az átfedéseket megszüntetni, fókuszáltabban dolgozni és láthatóvá tenni magunkat. Ebben az intézményrendszerben összeadódik mindaz, ami kifejezi a magyar géniuszt. 

Az előzmények

Mint lapunk is megírta, Csák János kulturális és innovációs miniszter november 6-án azonnali hatállyal elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. A miniszter az indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, így olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium mindemellett a közleményében elismerte L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során. A korábbi főigazgató-helyettes, Hammerstein Judit látja el az új főigazgató kinevezéséig megbízott főigazgatóként  a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját. 

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójára kiírt pályázat benyújtási határideje  február 5-én 17 órakor lejárt. A vezetői posztra a megadott határidőig tíz pályázat érkezett be.

Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját február elsejével nevezte ki újabb öt évre Csák János kulturális és innovációs miniszter. 
Borítókép: Demeter Szilárd (Fotó: Éberling András)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.