Essentia Artis a Pesti Vigadóban

Március 1-jén a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett ösztöndíjasainak munkáiból nyílik kiállítás a Pesti Vigadóban. A május 7-ig Essentia Artis látogatható tárlaton csaknem 160 művész munkái tekinthetők meg, emellett három tematikus napon – március 23-án, 24-én és 27-én – számos változatos, ingyenes programmal is várják a művészetek iránt érdeklődőket.

2024. 02. 21. 17:30
Essentia Artist
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Essentia Artis a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) művészeti ösztöndíjasainak bemutatkozó kiállítása és összművészeti programsorozata. Az MMA Művészeti ösztöndíjprogramban minden évben száz 18 és 50 év közötti művész és művészetelméleti szakember kap lehetőséget, hogy a hároméves ösztöndíjas időszakban alkotótevékenységét kibontakoztassa.

Essentia Artis
Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója. Fotó: Bach Máté

Kiss János, az MMA alelnöke az esemény szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ahogyan az élet, úgy a 2018-ban indult ösztöndíjprogram is változik, egyvalami azonban állandó: a minőség. Mint mondta, szép és értékes művek születnek, és amit ennél is fontosabbnak tart az az, hogy akadémikus és ösztöndíjas között szoros kapcsolat alakul ki, amely az ösztöndíjprogram végével sem szűnik meg. 

A program célja az ösztöndíjasok mentorálása mellett a kapcsolatépítés és a különböző művészeti ágak közös gondolkodásának elősegítése. 

Hozzátette, február 26-án meghirdetik az újabb ösztöndíjpályázatot. – Azt, hogy mennyire felértékelődött az akadémia ösztöndíjprogramja, az is bizonyítja, hogy 2023-ban tizenhárom-tizennégyszeres túljelentkezés volt a pályázatra – emelte ki a Centrál kávéházban rendezett eseményen az MMA alelnöke.

Az ösztöndíjas időszakukat 2023-ban sikeresen lezáró alkotók munkái a március 1. és május 7. között látogatható kiállításon tekinthetők meg. Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója elmondta: ez egy bemutatkozó seregszemle, ahol főleg képzőművészek, iparművészek, fotóművészek, filmesek, építészek és népművészek alkotásai szerepelnek. 

Ehhez három tematikus nap is kapcsolódik a Pesti Vigadó rendezvénytermeiben: március 23-án a népművészet kerül a fókuszba, 24-én a filmesek és a színházművészek, március 27-én pedig főleg zeneművészek, irodalmárok kapnak bemutatkozási lehetőséget. 

Essentia Artis
Iski Kocsis Tibor, az Essentia Artis kurátora. Fotó: Bach Máté

Iski Kocsis Tibor, az Essentia Artis kurátora a tárlat koncepciójáról szólva kiemelte, hogy az ösztöndíjasoknak fontos feladatuk a tradíciók megőrzése, és az ezzel való érdembeli munkálkodás. Hat-hét művészeti területet kell összekapcsolni egy kiállításon, egymásra reflektáló művekkel – a kurátor szerint ez jelenti a legnagyobb kihívást. Hozzátette: elmosódtak a műfaji határok – az absztrakt formanyelvet mutató művek és a figurális, realisztikus vagy szürreális alkotások egyaránt részei a kortárs szemléletnek –, s épp ezen elmosódási pontok mentén születnek a legeredetibb művek. 

Egy-egy új dialektus megszületése a legizgalmasabb

– mutatott rá Iski Kocsis Tibor. Elmondta azt is, hogy a kiterjesztett szellemi igény érdekében olvasósarkokat is létrehoztak, ahol az irodalmi és a művészetelméleti ösztöndíjasok műveit ismerhetik meg az érdeklődők.

A programokra – amelyek ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek – érdemes családostul ellátogatni, a tárlatvezetések és filmvetítések mellett ugyanis lesz koncertmaraton kicsiknek és nagyoknak egyaránt, táncház, szinkronizációs játékok és gyermekfoglalkozások is.

 

Borítókép: Az Essentia Artis sajtótájékoztatója a Centrál Kávéházban (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.