Bezár a Magyarországi Észt Intézet

Február végén befejezi tevékenységét Magyarországon az Észt Kulturális Intézet, bezárásáról strukturális változások miatt az intézet tallinni anyaintézménye döntött.

Forrás: MTI2024. 02. 27. 22:00
Az Észt Hét az Intézet kiemelt projektje volt.
Az Észt Hét az Intézet kiemelt projektje volt. Forrás: Észt Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észt kultúra magyarországi közvetítésével és az észt–magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésével foglalkozó Magyarországi Észt Intézet 1998. február 27-én nyitott meg Budapesten. Az elmúlt 26 év alatt az intézet számos saját kulturális eseményt szervezett és sok partnerét segítette észt vonatkozású programok sikeres lebonyolításában.

Az Észt Nagykövetség Budapesten
Az Észt Köztársaság budapesti nagykövetségének épülete. Fotó: budapest.mfa.ee

Kiemelkedő eseménye volt a 2007 óta évente megrendezett Észt Hét elnevezésű programsorozat, amely összművészeti bemutatót nyújtott Észtország kulturális életéből koncertek, filmvetítések, színházi és táncprogramok, valamint képzőművészeti, irodalmi és gasztronómiai programok segítségével Budapest mellett több vidéki városban is.

A kulturális események szervezése mellett fontos feladata volt az Észtországgal kapcsolatos információ terjesztése és az észt nyelv magyarországi tanításának elősegítése. A Magyarországi Észt Intézet tagja volt az európai kulturális intézetek magyarországi hálózatának is.

Az intézet könyvtárát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Finnugor Tanszékén működő Észt Oktatási Központ veszi át, ahol nemcsak az egyetemi polgárok, hanem a széles közönség és az érdeklődők számára is elérhető marad.

A Magyarországon egyedülálló gyűjtemény észt vonatkozású, Észtországgal, az észt kultúrával kapcsolatos, észt szerzők által jegyzett műveket foglal magába észt, angol és magyar nyelven, de kétnyelvű kiadványok is szerepelnek a kötetek között.

Az intézmény archívuma az Észt Köztársaság budapesti nagykövetségéhez kerül. Az Észt Intézet – Estonian Institute in Hungary Facebook-oldalt észt kultúrában jártas önkéntesek viszik tovább.

 

Borítókép: Az Észt Hét elnevezésű programsorozat az intézet kiemelt projektje volt (Forrás: Észt Intézet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.