A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Megváltó erejű rituálék – Ilyennek láttuk a Smoke Sauna Sisterhood című filmet

Mindig érdekes kérdés, hogy a naturalista ábrázolásmód – jelen esetben a meztelenségé – mikortól válik öncélúvá, persze egy olyan dokumentumfilm esetében, amely a szaunázás témáját dolgozza fel, jóval árnyaltabb megközelítés szükséges. A Smoke Sauna Sisterhoodnál szó sincs öncélúságról, minden képkockában jelentése és súlya van a tökéletlen női testeknek, a lecsorduló, fáradt izzadságcseppeknek. A film az észt füstszaunázás tradíciójának terapeutikus, megváltó erejű rituáléit követi végig, miközben elmosódnak a test és a lélek határai. Érzékeny és húsba vájó alkotás, amelyben traumatikus emlékek, féltett titkok, vágyak kerülnek a középpontba, olyan történetek, amelyekkel korábban találkozhattunk a filmvásznon, de azok soha ilyen súllyal nem nehezedtek ránk, akár átéltük őket, akár nem. Kritika.

2024. 02. 01. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anna Hints hipnotikus erejű dokumentumfilmje a Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol elnyerte a World Cinema szekció legjobb rendezésnek járó díját, majd az Európai Filmdíj-átadón a legjobb európai dokumentumfilm kategóriában jutalmazták. Mindemellett ezt az alkotást nevezte Észtország az Oscar-díjra. Ez már önmagában beszédes, arra a komplex élményre azonban, amit ez a tömény 89 perc nyújt, nem voltunk felkészülve. 

Titkok, vágyak, emlékek törnek elő az izzasztókamrában (Forrás: Mozinet)

Észtországban, egy kis tó partján vagyunk, ahol nők egy csoportja az erdőben felállított füstszaunában gyűlik össze és legféltettebb titkaikról, traumatikus emlékeikről beszélgetnek. Egy éven keresztül visszajárnak, látunk téli és tavaszi képeket is, hol a befagyott, hol az éledező, tavaszi tóban mártóznak meg. A külső és belső megtisztulás helyszíne ez, egy támogató közeg, ahol a hallgatás mint reflexió nélküli visszacsatolás hívja elő az újabb és újabb történeteket. Akár egy csoportterápiában, mindenki felszínre hozza saját emlékeit, traumáit, akár vicces sztorijait, a részvét pedig kimondatlanul is érezhető. 

Súlyos témák – nemi erőszak, testképzavar, első menstruáció miatti szégyenérzet, abortusz, halva született gyermek, rák –, megválaszolatlan kérdések, terhelt életek zsúfolódnak össze a kis izzasztókamrában. 

Sóval dörzsölik a testüket, összecsomózott nyírfaágakkal csapkodva stimulálják a bőrüket, lelocsolják magukat hideg vízzel – mindennek megvan a helye, sorrendje. A rituálé része a kántálás, rigmusok ismétlése, a szaunás etapok között is énekelnek, így közelítve a teljes megtisztuláshoz. A film legerősebb jelenete is egy ilyen hosszú, már-már eksztatikus állapotba eljuttató kántálás. A monológok közötti énekes-zenei betétek ritmust adnak a filmnek, körkörösen, spirálszerűen haladunk előre a szereplőkkel, tovább és tovább a megtisztító úton, s a kiteljesedést jelentő záróképek nemcsak nekik, nekünk, nézőknek is megnyugvást hoznak.

A naturalista ábrázolás kezdetben zavarba ejtő, a film közepe felé azonban természetessé válik a szűk térben elnyúló, sokat megélt testek látványa. Nincsenek a szereplőkre erőltetett, kifacsart pózok, természetes, ismerős, és ami a legfontosabb, komfortos képek jelennek meg előttünk (tökéletes Insta-világunk tökéletes fricskájaként), ezáltal igazán közelinek, hitelesnek és hatásosnak érezzük a rendezői intenciót. 

Nem minden monológhoz tudunk arcokat kötni, valakit csak nyaktól lefelé látunk, a hangokat sem tudjuk mindig a testekhez kötni, a gomolygó füst és pára elmossa a határokat, de nem akad meg a dramaturgia, minden esetben a felszabadító erejű mesélés kap nyomatékot, és ez pont elég.

 A Smoke Sauna Sisterhood a női testvériségről és az empátiáról szól, feminista felhangok nélkül (Forrás: Mozinet)

Ahhoz, hogy egy ilyen gyógyító kör működhessen, önazonosság és önreflexió szükséges. A filmben szereplő nőknél ez adott, a füstszauna biztonságos közege pedig lehetőséget ad az élmények feldolgozására. Nyújtom a kezem, csak fogd meg! – lehetne a film fő üzenete, amely a női közösség erejének spirituális élményét hozza el. Itt nincs megfelelési kényszer, intuitívan, ősi, évszázados természetgyógyászati hagyományok mentén jutnak közelebb önmagukhoz, s ez ráébreszti a nézőt, mennyire fontos és szükséges, hogy legyen egy segítő közeg, ahol megnyílhat, ahol esélyt adhat a megtisztulásnak.

 A Smoke Sauna Sisterhood a női testvériségről és az empátiáról szól, feminista felhangok nélkül, érdemes rá beülni a moziba.

Borítókép: Jelenet a Smoke Sauna Sisterhood című filmből (Forrás: Mozinet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.