Kezdődhet a Magyar Építészeti Múzeum és Központ tervezése

Újabb szakaszához érkezett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének elhelyezésére, valamint közintézményi funkcióinak ellátására szolgáló épületegyüttes létrehozása.

Forrás: MMA2024. 02. 21. 18:30
MMA
A szerződést a Tér és Forma Szeged Kft. ügyvezetője, Vesmásné Zákányi Ildikó Erzsébet, a BIVAK studio Kft. ügyvezetője, Vass-Eysen Áron építész, Richly Gábor, az MMA főtitkára és Turi Attila, az MMA elnöke írta alá (Forrás: MMA/Nyirő Simon) Fotó: MMA/Nyirő Simon Forrás: MMA/Nyirő Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezési szerződést a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) részéről Turi Attila elnök, az MMA Titkársága részéről Richly Gábor főtitkár írta alá, s a nyertes ajánlattevők is ellátták kézjegyükkel: a BIVAK studio Kft. ügyvezetője, Vass-Eysen Áron építész (aki egyben az egyik tervező), valamint a Tér és Forma Szeged Kft. ügyvezetője, Vesmásné Zákányi Ildikó Erzsébet. A február 20-án, az MMA irodaházában rendezett ünnepélyes aláíráson jelen volt Vesmás Péter Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja és Máté Tamás építész, mindketten a nyertes pályázatot benyújtó tervezői közösség alkotói.

Túri Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke (Forrás: MMA/Nyírő Simon)

 

Turi Attila az akadémia történetében jelentős eseménynek nevezte a tervezési szerződés aláírását, az ennek alapján megvalósuló beruházás összértéke az MMA valamennyi korábbi ingatlanfejlesztési értékét meghaladja. Reményét fejezte ki, hogy a Magyar Építészeti Múzeum és Központ műszaki átadása három éven belül megtörténhet. 

A szerződést megalapozó pályázat lebonyolítását példaértékűnek nevezte, hozzátéve, hogy az elkészült pályaműveket a közeljövőben a tervek szerint egy kiállításon teszik elérhetővé a nagyközönség számára. 
 

A Magyar Művészeti Akadémia Titkársága kétszakaszos meghívásos, a részvételi szakaszban bármely – a referencia követelménynek megfelelő – építész iroda számára nyitott, a pályázati szakaszban kétfordulós építészeti tervpályázatot hirdetett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új épületegyüttesének tervezésére. A helyszín a budapesti Városligeti fasor 9–13. A pályázat díjazására bruttó 45 millió forint állt rendelkezésre.

A MÉM MDK 2017-ben jött létre az MMA fenntartásában. Az MMA feladata az intézmény új, állandó otthonának létrehozása az egykori Belügyminisztériumi Kórház területén, a felújított és ma már az intézmény kiállítóhelyeként használt Walter Rózsi-villa szomszédságában.

A tervpályázat fő feladata a teljes terület hasznosítás és az új Főépület megtervezése volt, a meglévő, egykori Grünwald- és Herczel-szanatóriumok integrálásával. 

A nemzetközi tervpályázat győztese a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. – BIVAK studio Kft. közös pályázata lett.

A bírálóbizottság elnöke Turi Attila építész, az MMA elnöke; társelnöke Lánszki Regő országos főépítész, az ÉKM építészeti államtitkára volt. Tagjai voltak: Tima Zoltán építész, az MMA rendes tagja; Salamin Ferenc építész, az MMA rendes tagja, az MMA Építőművészeti Tagozat vezetője; Szegő György építész, a Műcsarnok Nonprofit Kft. szakmai igazgatója, az MMA levelező tagja; Szabó Levente DLA építész, a BMGE Építészmérnöki Kar tanszékvezetője, a MÉSZ delegáltja; Sólyom Benedek építész, Erzsébetváros főépítésze; Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi docense; Jankovics Norbert művészettörténész; Vasáros Zsolt DLA építész, a BME Építészmérnöki kar tanszékvezetője, a MÉK delegáltja; valamint Dévényi Sándor építész, az MMA rendes tagja. Póttag volt Perényi Tamás DLA építész.

Az átadásról szóló összeállítás ide kattintva látható.

 

Borítókép: A szerződést a Tér és Forma Szeged Kft. ügyvezetője, Vesmásné Zákányi Ildikó Erzsébet, a BIVAK studio Kft. ügyvezetője, Vass-Eysen Áron építész, Richly Gábor, az MMA  főtitkára és Turi Attila, az MMA  elnöke írta alá (Forrás: MMA/Nyirő Simon) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.