Kollár Árpád győzött a magyar széppróza napi novellaversenyen

A Magyar Írószövetség által szervezett magyar széppróza napi gálaest keretében zajló novellaíró verseny győztese Kollár Árpád író. A gálán a verseny mellett koncert is várta az érdeklődőket és bemutatták Az év novellái 2024 antológiát is.

Forrás: Magyar Írószövetség2024. 02. 19. 12:30
Széppróza napi gála
Kollár Árpád, Lőrincz P. Gabriella és Gáspár Ferenc Forrás: Magyar Írószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023. február 18-án – ezúttal új helyszínen –, a balatonfüredi Anna Grand Hotel dísztermében tartott telt házas gálaesten Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese mondott ünnepi beszédet. Az esten megjelenteket Bóka István, Balatonfüred polgármestere, valamint Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte.

Széppróza napi gál
Résztvevők a magyar széppróza napi gálán. Forrás: Magyar Írószövetség

Az est hagyományainak megfelelően kisorsolták a novellák alapjául szolgáló témát, amely ez alkalommal Jókai Mór A kétszarvú ember regényének címe lett. A verseny résztvevői – Lőrincz P. Gabriella József Attila-díjas költő, író, Gáspár Ferenc József Attila-díjas író, Kollár Árpád József Attila-díjas költő, író – egy különteremben írták novelláikat. Közben Toldi Éva és Bíró Gergely szerkesztők Völgyi Tóth Zsuzsa kérdéseire válaszolva 

bemutatták a magyar széppróza napjára megjelent Az év novellái 2024 antológiát, amelyben negyvenkét szerző írásai szerepelnek, s akik közül a legfiatalabb Masri Mona Aicha (30 éves) – s akinek Nem gondolok az ég madaraira című novelláját Tallián Mariann színművész előadásában hallhatta a közönség –, míg a legidősebb szerző az idén januárban 88 évesen elhunyt Ferdinandy György.

A bemutatót követően a Kaláka együttes koncertjét élvezhette a közönség. Amíg a zsűri tanácskozott, a versenyműveket – név nélkül – Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek olvasták fel.

A zsűri tagjai voltak: Bíró Gergely, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese, Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Kontra Ferenc Prima Primissima és József Attila-díjas író, Nagy Koppány Zsolt József Attila-díjas író, a 2018-es verseny győztese, Rózsássy Barbara József Attila-díjas költő.

A nagyon szoros versenyt, amelynek során három kiváló novella született, Kollár Árpád író nyerte Sodrás című írásával. 

Borítókép: Kollár Árpád, Lőrincz P. Gabriella és Gáspár Ferenc (Forrás: Magyar Írószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.