Irodalmi főváros lett Balatonfüred

A kultúra támasz és tájékozódási pont, a ma folyó kultúrharc tétje pedig a kultúra megmaradása – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Balatonfüreden.

Forrás: MTI2024. 02. 18. 21:30
null
A magyar széppróza napja alkalmából ünnepség Balatonfüreden Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitályos Eszter a magyar széppróza napja alkalmából az Anna Grand Hotelben tartott ünnepségen arról beszélt, hogy Balatonfüred idén először ad otthont a programnak, melyet Jókai Mór születésének 199. évfordulója alkalmából rendeztek. Úgy fogalmazott, a széppróza fellendülése a XVIII. század második felében a polgári felemelkedéssel párhuzamosan történt. Jókai írói életműve a magyar irodalom megkerülhetetlen teljesítménye, hozzájárult identitásunk megőrzéséhez – mutatott rá. 

A szépprózának közösségteremtő ereje van, a művekben rejlő értéket meg kell őrizni és át is kell adni, ez közös felelősség

 – tette hozzá.
 

VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára. Fotó: Katona Tibor

Bóka István (Fidesz–KDNP), Balatonfüred polgármestere arra hívta föl a figyelmet, hogy Balatonfüreden immár több évtizede szervezik meg évről évre a Jókai-napokat, és a széppróza napjához is gazdag irodalmi programokkal csatlakoznak. 

A városban alkotó íróknak, költőknek köszönhetően Balatonfüred legnagyobb kulturális öröksége az irodalom lett

 – tette hozzá. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy idén először nem Budapesten, hanem a Balaton-parti városban rendezték meg a programot. 

ERÕS Kinga Andrea
Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke. Fotó: Katona Tibor

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke ismertette, hogy már most készülnek Jókai születésének 200. évfordulójára, amely jövőre lesz esedékes. Jókait példaképnek nevezte, akire méltán felnézhetünk. 

A magyar széppróza napját a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplik minden év február 18-án, Jókai Mór születésnapján.

 

Borítókép: Reformkori viseletek is felbukkantak a közönség sorai között a magyar széppróza napja alkalmából rendezett ünnepségen Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében (Fotó: MTI/Katona Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.