Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Magyar menyasszony: ötszáz év az arák bűvöletében + exkluzív videó

A házasság hetében, Valentin-napon lenyűgöző múzeumi élményre invitáljuk olvasóinkat, ugyanis körbejártuk a Magyar Nemzeti Múzeum grandiózus kiállítását, a Magyar menyasszonyt. A tárlat különlegessége egyrészt az, hogy ötszáz évet ölel fel, végigvezet a megismerkedéstől az oltárig, másrészt számos személyes történetet és ereklyét vonultat fel, amely a nász, az esküvő és a párválasztás témaköréhez kötődik.

2024. 02. 14. 7:00
Budapest, 2023. december 13. A Magyar menyasszony címû kiállítás részlete a Magyar Nemzeti Múzeumban a megnyitó napján, 2023. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívül sokszínűen illusztrált kiállítás egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét. Az augusztus 25-ig látogatható, összetett, gazdag Magyar menyasszony tárlatban annak ötletgazdája, kurátora, Simonovics Ildikó vezetett körbe.

Február 17-én kedvezményes jeggyel látogatható a kiállítás, amelyen egyebek mellett bútorfestő workshop, ékszerkészítő foglalkozás, népi táncház, esküvői tánckurzus és családi tárlatvezetés is várja a látogatókat 10 és 18 óra között. 

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

Borítókép: A kiállítás középpontjában, a fehér menyasszonyi ruhák ölelésében (Forrás: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.