Ötszáz évnyi esküvőtörténet – megjelent a Magyar menyasszony című tanulmánykötet

Az ötszáz év esküvőtörténetén végigkalauzoló Magyar menyasszony kiállításhoz kapcsolódóan megjelenő tanulmánykötet sokféle szempontból, több tudományterület kiváló kutatóinak segítségével járja körbe ezt a sokrétű és izgalmas témát.

Forrás: MNM2023. 12. 12. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötet első részében a házasodási hagyományok és szabályok témakörében olvashatnak arról, hogy századokkal ezelőtt és a közelmúltban mit viseltek, mit fogyasztottak erdélyi főurak és felvidéki munkások, hogyan koreografálódott az ünnepi eseménysor, ha katonatiszt volt a vőlegény, ha zsidó a menyasszony vagy özvegy, mit jelentett a nászéjszaka a tanult polgárlánynak és az álszemérem áldozatainak – olvashatjuk a Nemzeti Múzeum ismertetőjét az intézmény Facebook-oldalán
 

A Magyar menyasszony című kiállítás
A Nemzeti Múzeum Magyar menyasszony című kiállításának egy részlete. Forrás: Facebook/Magyar Nemzeti Múzeum

Mint írják, a második rész írásai valamilyen okból ismert, fontos, érdekes vagy szívszorító menyasszonytörténeteket mutatnak be: a nagyhercegnőt, a költőfeleséget, a milliomosnőt, az önfeláldozó politikusfeleséget, a dinasztikus küldetést teljesítő királyi hercegnőt, a kitelepített parasztlányt, az imádott, vagy éppen messzire bujdosó színésznőt.
A harmadik rész a menyegzői reprezentációt taglalja a legrégibb ismert királyi menyasszonyi ruhától a lakodalmi fogásokon és rigmusokon át az ajándékokig, és nem utolsósorban a nagy pillanat megörökítéséig.

A Magyar Nemzeti Múzeum a kötetet a kíváncsi menyasszonyoknak és vőlegényeknek, a meghatott örömszülőknek, a büszke családnak, a nosztalgiázó érdeklődőknek ajánlja és mindenkinek, aki számára fontos, hogy ötszáz év felhalmozott tudása, hagyománya, írott és tárgyi emlékei ne vesszenek el.

A 648 oldalas kiadványt, amely szervesen kapcsolódik a múzeum Magyar menyasszony című kiállításához, Kiss Erika, Orgona Angelika és Simonovics Ildikó szerkesztette. 
 

Borítókép: A Magyar menyasszony című tanulmánykötet (Forrás: Facebook/Magyar Nemzeti Múzeum) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.